flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення щодо відеосюжету ТРК «Алекс» — «"Лысым" дали слово. В Запорожье начали слушать в суде обвиняемых в бандитизме»

20 липня 2017, 13:15

17 липня 2017 року у ефірі ТРК «Алекс» продемонстровано відеосюжет під назвою «"Лысым" дали слово. В Запорожье начали слушать в суде обвиняемых в бандитизме», також розміщений на сайті та сторінці у YouTube телеканалу, зміст якого частково не відповідає дійсності та потребує додаткового роз’яснення.

Коротко передаючи зміст вищезазначеного відеоматеріалу, варто зазначити, що журналісткою у сюжеті розповідається про розгляд Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя кримінального провадження за обвинуваченням правоохоронними органами восьми осіб у вчиненні особливо тяжких злочинів.

Так, вже у підводці до сюжету ведучий зазначає, що «впервые за 5 лет разбирательств подсудимым дали слово». Надалі ця ж теза іншими фразами повторюється у сюжеті, хоча не має фактичного підтвердження — адже журналісти не знайомилися з матеріалами справи, не були присутніми на всіх судових засіданнях та загалом озвучують інформацію, яка ґрунтується на коментарях обвинувачених та адвокатів.

Зазначається також, що справа розглядається судом п’ять років. Проте, автор не згадує про одну з причин тривалого розгляду. Як відомо, через закінчення строку повноважень у головуючого судді, на розгляд до якого системою автоматизованого розподілу справ згадане кримінальне провадження надійшло вперше у 2013 році, справа розглядається повторно з середини 2015 року іншим складом суду – судом присяжних.

Слід також зауважити, що обвинувачені протягом всього часу розгляду справи не були позбавлені можливості висловлювати свої клопотання, доводи та міркування з приводу досліджених судом присяжних доказів. Допит обвинувачених здійснюється судом присяжних наприкінці дослідження всіх доказів у справі відповідно до обраного порядку та обсягу дослідження доказів відповідно до статті 349 КПК України ще на початку судового розгляду з урахуванням думки та побажань самих обвинувачених, які раніше відмовлялись давати показання.

Крім того, одним з обвинувачених у сюжеті озвучено інформацію про те, що «… сфальсифицированное дело попало в суд и за счет корпоративной этики … между судом и прокуратурой … оно затягивается». Наголошуємо, що даний вислів є лише припущенням його автора.

Серед іншого, автори відеосюжету приводять тезу, що вісім осіб обвинувачуються фактично лише у вчиненні вбивства особи у ресторані «Рибацький стан», чим спотворюють уявлення аудиторії про межі судового розгляду. З цього приводу слід зауважити, що журналісти ТРК «Алекс» не звертались до суду із жодними запитами (усними або письмовими) з метою отримання інформації про кількість епізодів злочинів, в яких обвинувачуються особи, не з’ясовували, за якими статтями Кримінального кодексу України здійснюється судове провадження, що і призвело до неповного та недостовірного висвітлення ходу розгляду справи.

В цей же час, судом присяжних розглядаються три обвинувальних акти, які є об’єднаними в одне провадження, за якими особам інкримінується декілька епізодів тяжких та особливо тяжких злочинів.

З огляду на вищезазначені зауваження, однобоку подачу матеріалу, а також те, що журналісти ТРК «Алекс», знаходячись у приміщенні суду, не зверталися до суду за коментарем,  об’єктивність та відповідність відеосюжету стандартам журналістики викликає сумніви та наводить на думки про можливу «замовність» цього матеріалу з метою впливу на суспільну думку.

Закликаємо засоби масової інформації утриматись від поширення недостовірної інформації , що має наслідком встановлену законом відповідальність. Також звертаємо увагу ЗМІ, що наш суд завжди відкритий до співпраці, а тому, з метою уникнення подібних недостовірних публікацій та уточнення тієї чи іншої інформації, просимо звертатися до прес-служби суду.