flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Запоріжжі проведено Презентаційний круглий стіл в межах правозахисної Програми з відновлення миру і діалогу для внутрішньо переміщених жінок «Голос жінки має силу 2019»

13 березня 2019, 14:16

12 березня 2019 р. в Запорізькому національному технічному університеті відбувся Презентаційний круглий стіл в межах правозахисної Програми з відновлення миру і діалогу для внутрішньо переміщених жінок «Голос жінки має силу 2019».

Круглий стіл організовано за підтримки Інституту міжнародних культурних зв’язків та Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Круглий стіл об’єднав державних чиновників, громадські організації, суддів, науковців, студентів та депутатів нашого міста задля досягнення поставлених цілей та, як наслідок розширення можливостей внутрішньо переміщених осіб, зокрема жінок.

Запрошені учасники круглого столу (представники органів місцевого самоврядування, судді, правозахисники, керівники громадських організацій, науковці) висвітлили особливості реалізації стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб та кричущі проблеми ВПО в Запорізькій області, адже саме на місцевому рівні вирішуються питання розселення, гуманітарної допомоги, працевлаштування, поновлення документів тощо.

У ході діалогу учасники обговорили можливі шляхи вирішення проблемних питань у даній сфері. Особливу увагу було акцентовано на неврегульованих моментах процесуального законодавства щодо внутрішньо переміщених осіб, проблемах судового розгляду справ за участю даної категорії громадян, інтеграції в життя запорізької громади, реалізації виборчих прав, зокрема і на місцевих виборах, та житлових питаннях.

Участь у заході також взяла суддя-спікер Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя, к.ю.н. Шалагінова А.В., яка виступила з доповіддю на тему: «Судовий захист внутрішньо переміщених осіб». У доповіді увагу було приділено проблемам судового розгляду таких категорій справ, як справи про встановлення юридичних фактів народження, смерті осіб на тимчасово окупованій території, в районах проведення АТО, справ з приводу призначення, перерахунку, поновлення виплати пенсій, соціальної допомоги, а також інших справ, учасники яких проживають на тимчасово окупованій території, в районах проведення АТО.

За наслідками круглого столу планується видання збірника із тезами доповідей учасників заходу.