flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомляє. позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до Тимошенка Сергія Анатолійовича про стягнення боргу за кредитним договором, надіслано за підсудністю до Заводського районного

11 січня 2023, 12:23

Справа № 191/2079/22
2/335/618/2023


УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
про передачу цивільної справи до іншого суду

09 січня 2023 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Романько О.О., розглянувши в порядку письмового провадження позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до Тимошенка Сергія Анатолійовича про стягнення боргу за кредитним договором, -

ВСТАНОВИВ:

20.12.2022 до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя відповідно до ухвали судді Солонянського районного суду Дніпропетровської області від 25.11.2022 надійшла цивільна справа з позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до Тимошенка Сергія Анатолійовича про стягнення боргу за кредитним договором № 2949217 від 20 вересня 2020 року на загальну суму 40 040,00 грн..
20.12.2022 згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано в провадження головуючому судді Романько О.О.
Відповідно до ч. 6 ст. 187 ЦПК України у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої особи.
Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» №1871-IXвід 05 листопада 2021 року, у цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні: реєстрація місця проживання (перебування) особи - внесення за заявою про реєстрацію місця проживання (перебування), поданою особою в паперовій формі, до реєстру територіальної громади інформації про місце проживання (перебування) особи.
З метою забезпечення можливості участі відповідача у судовому засіданні та його належного повідомлення про судові засідання і розгляд зазначеної цивільної справи судом було надіслано запит Пологівської районної державної адміністрації.
Відповідно до листа Пологівської райдержадміністрації від 28.12.2022 № 1765/01-35 запит суду був скерований за належністю до Малинівської сільської ради Пологівського району Запорізької області.
За відомостями Малинівської сільської ради Пологівського району Запорізької області викладеними в листі за вих.№ 0514/02-27 від 06.01.2023, відповідач Тимошенко Сергій Анатолійович, 24.08.1998 року народження, до моменту окупації території територіальної громади був зареєстрований за адресою: вул. Бузкова (Чапаєва), буд. 23, с. Малинівка Пологівського району (до об’єднання громад Гуляйпільського району) Запорізької області.
Відповідно до ч. 7 ст. 147 Закону України «Про судоустрій та статус суддів, враховуючи неможливість Пологівським районним судом Запорізької області здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховний Суд розпорядженням Голови від 14.09.2022 року № 49/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ на Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя.
Разом з цим, цим же розпорядженням Голови Верховного Суду було змінено і підсудність справ Гуляйпільського районного суду Запорізької області.
Як було встановлено згідно витребуваної судом інформації з гр. Тимошенко Сергій Анатолійович, 24.08.1998 року народження, зареєстрований за адресою: вул. Бузкова (колишня назва Чапаєва), буд. 23, с. Малинівка Пологівського району (до об’єднання громад Гуляйпільського району) Запорізької області.
Загальними правилами, які встановлені §3 Територіальна юрисдикція (підсудність) ЦПК України, підставою для визначення підсудності є зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання або перебування фізичної особи.
Підсудність - це розподіл підвідомчих загальним судам цивільних справ між різними судами першої інстанції залежно від роду (характеру) справ, що підлягають розгляду, і від території, на яку поширюється юрисдикція того чи іншого суду.
Територіальна підсудність - це підсудність цивільної справи загальному суду в залежності від території, на яку поширюється юрисдикція даного суду. За її допомогою вирішується питання, яким з однорідних судів підсудна для розгляду відповідна справа. Критеріями даного виду підсудності зокрема виступають: місце проживання відповідача, місце заподіяння шкоди, місце знаходження спірного майна, місце розгляду первісного позову тощо.
За загальним правилом, передбаченим ст. 27 ЦПК, позови до фізичних осіб пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.
Відповідно до постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 року №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів», яка набрала чинності 19.07.2020 року, в Україні утворено 136 нових та ліквідовано 490 районів, в тому числі, ліквідовано Гуляйпільський район Запорізької області та утворено Пологівський район Запорізької області.
Пунктом 3-1 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.
На час надходження справи до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя воєнний стан не припинено та не скасовано.
Як вже зазначалося, то відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду від 14.09.2022 року № 49/0/9-22 було змінено територіальну підсудність судових справ Гуляйпільського районного суду Запорізької області на Заводський районний суд м. Запоріжжя.
Згідно з ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.
У відповідності п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.
Враховуючи те, що позов про стягнення боргу за договором пред’явлено до фізичної особи Тимошенка С.А., який згідно листа Малинівської сільської ради Пологівського району Запорізької області має зареєстроване місце проживання за адресою: вул. Бузкова (колишня назва Чапаєва), буд. 23, с. Малинівка Пологівського району (до об’єднання громад Гуляйпільського району) Запорізької області, тому справа за територіальною підсудністю не належить розгляду в Орджонікідзевському районному суду м. Запоріжжя, а підсудна Заводському районному суду м. Запоріжжя.
Відповідно до вимог ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.
На підставі вищевикладеного, слід зробити висновок, що оскільки дана справа не підсудна Орджонікідзевському районному суду міста Запоріжжя, тому її необхідно надіслати за підсудністю до Заводського районного суду м. Запоріжжя.
Керуючись ст. ст. 27, 31, 32, 187, 260-261, 353, 354 ЦПК України суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу № 191/2079/22 (провадження № 2/335/618/2023) за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до Тимошенка Сергія Анатолійовича про стягнення боргу за кредитним договором, надіслати за підсудністю до Заводського районного суду м. Запоріжжя, який знаходиться за адресою: вулиця Лізи Чайкіної, буд. 65, м. Запоріжжя, Запорізька область.
Копію ухвали надіслати учасникам справи.
Згідно ч. 3 ст. 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цією статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а у разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.
Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: О.О. Романько