flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оолошення про ухвалу по справі №207/2666/22 щодо передачу цивільної справи до іншого суду

20 січня 2023, 08:45

Справа № 207/2666/22
2/335/544/2023
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
про передачу цивільної справи до іншого суду

17 січня 2023 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Романько О.О., розглянувши в порядку письмового провадження позовну заяву Ревякіної Вікторії Миколаївни до Ревякіна Олександра Васильовича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на боці позивача Південний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кам’янське, про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька дитини,-
ВСТАНОВИВ:
13.12.2022 до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя відповідно до ухвали судді Солонянського районного суду Дніпропетровської області від 17.11.2022 надійшла цивільна справа з позовною заявою Ревякіної Вікторії Миколаївни до Ревякіна Олександра Васильовича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на боці позивача Південний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кам’янське, про виключення з актового запису № 149 про народження Ревякіна Івана Олександровича, 20 липня 2022 року народження, даних про батька дитини.
13.12.2022 згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано в провадження головуючому судді Романько О.О.
Відповідно до ч. 6 ст. 187 ЦПК України у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої особи.
Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» №1871-IXвід 05 листопада 2021 року, у цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні: реєстрація місця проживання (перебування) особи - внесення за заявою про реєстрацію місця проживання (перебування), поданою особою в паперовій формі, до реєстру територіальної громади інформації про місце проживання (перебування) особи.
З метою забезпечення можливості участі відповідача у судовому засіданні та його належне повідомлення про судові засідання та розгляд зазначеної цивільної справи судом було витребувано в Міністерства соціальної політики України інформацію щодо відповідача з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб та надіслано запит щодо його зареєстрованого місця проживання до ДМС України.
За відомостями наданими Міністерством соціальної політики України в листі № 341/0/2-23/19 від 10.01.2023, який надійшов до суду 16.01.2023, гр. Ревякін Олександр Васильович, 28.04.1987 року народження, громадянин України, рнокпп 3189410258, паспорт зразка 1993 року: серії ВК № 343327 виданого Сніжнянським МВ УМВС від 14.12.2006, переміщений з 15.07.2015 у зв’язку з проведенням АТО/ООС, був зареєстрований за адресою: вул. Токарева, буд. 3, кв. 19, м. Сніжне, Донецької області, 86503 та фактично є зареєстрованим як внутрішньо переміщена особа за адресою: вул. Кільцева, буд. 2, с. Піски-Радьківські Борівського району Харківської області, тел. 0665167281.
Відповідно до ч. 7 ст. 147 Закону України «Про судоустрій та статус суддів, враховуючи неможливість Борівським районним судом Харківської області здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховний Суд розпорядженням Голови від 16.03.2022 № 10/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ на Котелевський районний суд Полтавської області.
Загальними правилами, які встановлені §3 Територіальна юрисдикція (підсудність) ЦПК України, підставою для визначення підсудності є зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання або перебування фізичної особи.
Підсудність - це розподіл підвідомчих загальним судам цивільних справ між різними судами першої інстанції залежно від роду (характеру) справ, що підлягають розгляду, і від території, на яку поширюється юрисдикція того чи іншого суду.
Територіальна підсудність - це підсудність цивільної справи загальному суду в залежності від території, на яку поширюється юрисдикція даного суду. За її допомогою вирішується питання, яким з однорідних судів підсудна для розгляду відповідна справа. Критеріями даного виду підсудності зокрема виступають: місце проживання відповідача, місце заподіяння шкоди, місце знаходження спірного майна, місце розгляду первісного позову тощо.
За загальним правилом, передбаченим ст. 27 ЦПК, позови до фізичних осіб пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем їх проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.
Відповідно до ст. 28 ЦПК України за позовними заявами про виключення з актового запису про народження відомостей про батька дитини не передбачено можливість визначення підсудності за вибором позивача.
Згідно з ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.
У відповідності п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.
Враховуючи те, що позов про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька дитини пред’явлено до фізичної особи Ревякіна О.В., який згідно листа Міністерства соціальної політики України, станом на 17.01.2022 з 15.07.2015 перебуває на обліку внутрішньо переміщених осіб органів соціального захисту населення та його фактичне місце проживання визначено за адресою: вул. Кільцева, буд. 2, с. Піски-Радьківські Борівського району Харківської області, то справа за територіальною підсудністю не належить розгляду в Орджонікідзевському районному суду м. Запоріжжя, а підлягає направленню до Котелевського районного суду Полтавської області.
Відповідно до вимог ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.
На підставі вищевикладеного, слід зробити висновок, що оскільки дана справа не підсудна Орджонікідзевському районному суду міста Запоріжжя, тому її необхідно надіслати за підсудністю до Котелевського районного суду Полтавської області.
Керуючись ст. ст. 27-28, 31, 32, 187, 260-261, 353, 354 ЦПК України суддя, -
ПОСТАНОВИВ:
Цивільну справу № 207/2666/22 (провадження № 2/335/544/2023) за позовною заявою Ревякіної Вікторії Миколаївни до Ревякіна Олександра Васильовича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на боці позивача Південний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кам’янське, про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька дитини, надіслати за підсудністю до Котелевського районного суду Полтавської області, який знаходиться за адресою: 38600, Полтавська область, смт. Котельва, вул. Полтавський шлях, 235, E-mail inbox@kt.pl.court.gov.ua, тел. (05350) 2-12-31
Копію ухвали надіслати учасникам справи.
Згідно ч. 3 ст. 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом першим частини першої цією статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а у разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.
Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: О.О. Романько