flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомляє про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі Охріменко Олени Сергіївни в особі представника – адвоката Скляр Марини Ігорівни до Охріменко Ігоря Вікторовича про виключення відомостей з актового запису про народженн

28 лютого 2023, 09:01

Справа № 335/8837/22
2/335/680/2023

У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

20 лютого 2023 року суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Воробйов А.В., ознайомившись із матеріалами позовної заяви Охріменко Олени Сергіївни в особі представника – адвоката Скляр Марини Ігорівни до Охріменко Ігоря Вікторовича про виключення відомостей з актового запису про народження дитини,-

ВСТАНОВИВ:


27.12.2022 року з Солонянського районного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява Охріменко Олени Сергіївни в особі представника – адвоката Скляр Марини Ігорівни до Охріменко Ігоря Вікторовича про виключення відомостей з актового запису про народження дитини.
Згідно відповіді УДМС України в Запорізькій області від 23.01.2023 року Охріменко І.В. зареєстрований за адресою Запорізька область, м. Пологи, вул. Першотравнева,2.
Згідно відповіді Сервісної служби України від 11.01.2023 року станом на 31.01.2023 року в ЄІБД ВПО відсутня інформація про Охріменко І.В. як внутрішньо переміщеної особи.
01.02.2023 року ухвалою Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя позовну заяву Охріменко О.С. в особі представника – адвоката Скляр М.І. залишено без руху, надано позивачу строк для усунення вказаних в ухвалі суду недоліків.
Як вбачається з клопотання представника позивача, поданого до суду 20.02.2023 року, недоліки, вказані в ухвалі суду від 01.02.2023 року, було усунуто.
Розпорядженням голови Верховного Суду від 14.09.2022 року №49/0/9-22 „ Про зміну територіальної підсудності судових справ судів Запорізької області” внесено зміни до розпоряджень Голови Верховного Суду від 10 березня 2022 року № 4/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану», від 12 березня 2022 року № 5/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Запорізької області)» та від 14 березня 2022 року № 7/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Запорізької та Харківської областей)», визначивши територіальну підсудність судових справ зокрема Пологівського районного суду Запорізької області за Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя.
Справа підсудна Орджонікідзевському районному суду м. Запоріжжя.
Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.
Тому позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.
Пунктом 4 ч.2 ст. 187 ЦПК України передбачено, що при відкритті провадження у справі суд встановлює, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.
Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні (ч.4 ст. 19 ЦПК України).
У контексті п.1 ч.4 ст.274 ЦПК України розгляд даної позовної заяви слід здійснювати за правилами загального позовного провадження, тому позов слід прийняти до розгляду і відкрити провадження у справі та з метою виконання вимог, передбачених ч.1 ст. 189 ЦПК України призначити підготовче засідання у справі.
Суд зазначає, що у відповідності до ч.1 ст.42 ЦПК України до складу учасників справи позовного провадження входять сторони та треті особи.
Виходячи із змісту ст.53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов’язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог.
Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 року №75 затверджено Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 23 липня 2022 року. У вказаний перелік увійшла Пологівська міська територіальна громада Пологівського району Запорізької області.
Відповідно до ст.1, п.3 ч.1 ст.3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована Російською Федерацією територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Тимчасово окупованою територією визначається інша сухопутна територія України, внутрішні морські води і територіальне море України, визнані в умовах воєнного стану тимчасово окупованими рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеним у дію указом Президента України.
Тому, враховуючи, що остання відома зареєстрована адреса місця проживання відповідача знаходиться на тимчасово окупованій території, то про відкриття провадження у справі відповідач має бути повідомлений згідно із порядком, визначеним ст.12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», згідно якої, якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.
Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов’язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.
Оскільки, при вирішення питання про відкриття загального позовного провадження судом встановлено, що позивач просить суд виключити відомості про батька Охріменко Ігоря Вікторовича з актового запису № 049 від 08.12.2022 року, складеного відділом реєстрації актів цивільного стану у м.Чернівці Південно- західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) про народження 28.10.2022 року Охріменко Кіри Ігорівни, уродженки м.Чернівці, то суд вважає за необхідне залучити у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькій області Управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.
Керуючись ст.ст. 53, 53, 187-192, 260-261, 353ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за позовом Охріменко Олени Сергіївни в особі представника – адвоката Скляр Марини Ігорівни до Охріменко Ігоря Вікторовича про виключення відомостей з актового запису про народження дитини.
Залучити до участі в справі за позовом Охріменко Олени Сергіївни в особі представника – адвоката Скляр Марини Ігорівни до Охріменко Ігоря Вікторовича про виключення відомостей з актового запису про народження дитини, третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору – Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькій області Управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.
Розгляд справи здійснити за правилами загального позовного провадження.
Призначити підготовче судове засідання з повідомленням учасників справи на 15 березня 2023 року о 13 год. 30 хв. в приміщенні Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги,107 Б.
Визначити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати: 1) суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; 2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Відповідач має право пред'явити зустрічний позов у строк для подання відзиву (ч. 1 ст. 193 ЦПК України).
Встановити позивачу п’ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої п’ятої ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.
Встановити відповідачу п’ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої п’ятої ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.
Третій особі встановити п'ятиденний строк з дня отримання позову або відзиву для подання пояснень на підтримку або заперечення проти позову, які мають відповідати вимогам частини третьої шостої ст. 178 ЦПК України, копія яких одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.
Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному Веб-порталі судової влади України за адресою: http://og.zp.court.gov.ua/sud0818/gromadyanam/csz/.
Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.
Ухвала може бути оскаржена лише в частині відкриття провадження у справі з недотриманням правил підсудності шляхом подання апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду протягом п’ятнадцяти днів з дня складення цієї ухвали.


Суддя А.В.Воробйов