flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомляє про ухвалення заочного рішення по справі Акціонерного товариства «Державний ощадний Банк України» в особі філії - Запорізьке обласне управління АТ «Ощадбанк» до Шкаран Світлани Юріївни про стягнення заборгованості за кредитом

03 квітня 2023, 15:34

Справа № 335/433/23
2/335/785/2023


ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2023 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Романько О.О., за участю секретаря судового засідання Гутник Є.С., розглянувши цивільну справу за позовною заявою Акціонерного товариства «Державний ощадний Банк України» в особі філії - Запорізьке обласне управління АТ «Ощадбанк» до Шкаран Світлани Юріївни про стягнення заборгованості за кредитом, -

В С Т А Н О В И В:

Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії -Запорізьке обласне управління акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» звернулось до суду з позовом про стягнення з Шкаран Світлани Юріївни заборгованості за кредитним договором у сумі 39 597,04 гривень.
Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 01.10.2014 між публічним акціонерним товариством та «Державний ощадний банк України» та Шкаран Світланою Юріївною укладено додатковий договір №854013 про відкриття та обслуговування рахунку, випуск та надання платіжної картки.
Позивач відкрив відповідачу поточний рахунок в гривні України, на умовах тарифного пакету «Зарплатний», тарифів за користування платіжною карткою, розміщених на сайті банку.
На виконання умов договору відповідачу видано платіжну картку та ПІН-конверт до неї.
Відповідачу встановлено кредитний ліміт у сумі 12 800,00 грн.. Строк дії кредиту встановлюється на відповідний період дії платіжної картки. При випуску платіжної картки на новий термін, кредит продовжується на строк дії платіжної картки.
Станом на 19.12.2022 у відповідача утворилась заборгованість у розмірі 39 597,04 грн., яка складається: заборгованості за кредитом 11 021,44 грн., заборгованості по відсоткам (прострочених) 12 107, 57 грн., комісія 6,00 грн., пеня в сумі 7 295,89 грн., заборгованість 3 % річних від простроченої суми відсотків по кредиту 1 493,67 грн., заборгованість 3 % річних від простроченої суми по кредиту 761,84 грн., сума втрат від інфляції на суму нарахованих та несплачених процентів 4 790,53 грн., сума втрат від інфляції на суму нарахованого та несплаченого кредиту 2 120,10 грн..
Просили стягнути з відповідача загальну суму заборгованості та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 684,00 грн..
Ухвалою судді від 02.02.2023 справу прийнято до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників справи.
Учасники справи у судове засідання неодноразово не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, від відповідача відзиву на позов, заяв про розгляд справи за його відсутності не надходило, представник позивача надав заяву про розгляд справи за його відсутності, де також не заперечує проти заочного розгляду справи. За таких обставин, суд вважає можливим провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення за відсутності учасників справи, на підставі доказів, які є в матеріалах справи, без фіксування судового засідання технічними засобами, що відповідає положенню ч. 2 ст. 247, ч. 1 ст. 280 ЦПК України.
Відповідно до ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).
Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини.
01.10.2014 року між публічним акціонерним товариством та «Державний ощадний банк України» та Шкаран Світланою Юріївною укладено додатковий договір №854013 про відкриття та обслуговування рахунку, випуск та надання платіжної картки.
Позивач відкрив відповідачу поточний рахунок в гривні України, на умовах тарифного пакету «Зарплатний», тарифів за користування платіжною карткою, розміщених на сайті банку та інформаційних стендах в приміщенні установ банку.
Відповідач отримала кредитні кошти, однак своєчасно не сплатила позивачу грошові кошти для погашення заборгованості за кредитом та відсотками, що підтверджується розрахунком заборгованості за договором.
Відповідно до розрахунку заборгованості, станом на 19.12.2022 у Шкаран С.Ю. наявна заборгованість у розмірі 39 597,04 грн., яка складається з наступного: заборгованості за основним боргом (кредитом) 11021,44 грн., проценти за користування кредитом 12 107, 57 грн., комісія 6,00 грн., пеня в сумі 7 295,89 грн., заборгованість 3 % річних від простроченої суми відсотків по кредиту 1 493,67 грн., заборгованість 3 % річних від простроченої суми по кредиту 761,84 грн., сума втрат від інфляції на суму нарахованих та несплачених процентів 4 790,53 грн., сума втрат від інфляції на суму нарахованого та несплаченого кредиту 2 120,10 грн..
Відповідач зобов’язаний щомісячно отримувати звіт (виписку) по рахунку та сплачувати за кредитом всі платежі на підставі цього звіту (виписки) по рахунку та сплачувати за кредитом всі платежі на підставі цього звіту (виписки) по рахунку, не пізніше 25 числа місяця наступного за звітним або на початку операційного дня, наступного за вихідним, святковим днем чи робочим згідно з договором. В разі порушення строку сплати платежів за договором клієнт зобов’язаний сплатити пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діяла в період/, за який сплачується пеня, від суми несвоєчасного виконання грошового зобов’язання за кожен день прострочення виконання.
У відповідності до вимог ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.
Відповідно до ст. 1050 ЦК України якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.
Вимогами ч. 1 ст. 1048 ЦК України передбачено, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.
Відповідно до ч.1 ст. 1049 ЦК України, позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.
Згідно вимог ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.
Відповідно до ч.1 ст. 526 зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Відповідно до абзацу 1 ч.1 ст.530 передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
Згідно ч.1ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).
Відповідно до ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.
Відповідно до положень ст. 629 ЦК України визначено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.
Згідно ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.
Згідно ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
Відповідно до положень ст. 611 ЦК України передбачено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.
У відповідності ст. ст. 549-551 ЦК України передбачена відповідальність боржника перед кредитором у вигляді неустойки, розмір якої встановлюється договором.
Згідно зі ст. ст.12, 13 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється виключно на засадах змагальності сторін, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог та на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом, тобто тягар доказування лежить на сторонах цивільно-правового спору, доказування по цивільній справі, як і судове рішення не може ґрунтуватися на припущеннях.
Приймаючи до уваги, що відповідач не сплатила своєчасно позивачу грошові кошти для погашення заборгованості за кредитом та відсотками, що підтверджується розрахунком заборгованості за договором, який відповідачем не спростовано, суд дійшов висновку, що позовні вимоги АТ «Ощадбанк» є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.
Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача необхідно стягнути судовий збір у сумі 2 684,00 грн., сплачений позивачем при подачі позову.
Керуючись ст. ст. 12, 13, 76-81, 141, 223, 259, 263-265, 268, 280-289, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Акціонерного товариства «Державний ощадний Банк України» в особі філії - Запорізьке обласне управління АТ «Ощадбанк» до Шкаран Світлани Юріївни про стягнення заборгованості за кредитом - задовольнити.
Стягнути з Шкаран Світлани Юріївни, 10.10.1985 року народження, зареєстроване місце проживання: вул. Ульянова, буд. 16, кв. 10, м. Пологи Запорізької області, РНОКПП 3132918582, паспорт серії СВ № 628610, виданий Пологівським РВ УМВС України в Запорізькій області від 09.07.2002, на користь Акціонерного товариства «Державний ощадний Банк України» в особі філії - Запорізьке обласне управління АТ «Ощадбанк», ЄДРПОУ 02760363, адреса: 69063, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 48, заборгованість у розмірі 39 597 (тридцять дев’ять тисяч п’ятсот дев’яносто сім) гривень, 04 копійки, яка складається з наступного: заборгованості за кредитом 11 021,44 грн., заборгованості по відсоткам (прострочених) 12 107, 57 грн., комісія 6,00 грн., пеня в сумі 7 295,89 грн., заборгованість 3 % річних від простроченої суми відсотків по кредиту 1 493,67 грн., заборгованість 3 % річних від простроченої суми по кредиту 761,84 грн., сума втрат від інфляції на суму нарахованих та несплачених процентів 4 790,53 грн., сума втрат від інфляції на суму нарахованого та несплаченого кредиту 2 120,10 грн. (заборгованість по платежах згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України).
Стягнути з Шкаран Світлани Юріївни, 10.10.1985 року народження, зареєстроване місце проживання: вул. Ульянова, буд. 16, кв. 10, м. Пологи Запорізької області, РНОКПП 3132918582, паспорт серії СВ № 628610, виданий Пологівським РВ УМВС України в Запорізькій області від 09.07.2002 на користь Акціонерного товариства «Державний ощадний Банк України» в особі філії - Запорізьке обласне управління АТ «Ощадбанк», ЄДРПОУ 02760363, адреса: 69063, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 48, судовий збір у розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні, 00 копійок.
Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.
Позивач має право оскаржити заочне рішення до Запорізького апеляційного суду, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.
Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.
Повний текст рішення складено 31.03.2023.

Суддя: О.О. Романько