flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомляє про ухвалення рішення по справі Охріменко Олени Сергіївни в особі представника – адвоката Скляр Марини Ігорівни до Охріменко Ігоря Вікторовича, третя особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіона

19 травня 2023, 11:26

Справа № 335/8837/22
2/335/680/2023


РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2023 року м. Запоріжжя
Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Воробйова А.В., за участю секретаря судового засідання Старун Д.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Запоріжя в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Охріменко Олени Сергіївни в особі представника – адвоката Скляр Марини Ігорівни до Охріменко Ігоря Вікторовича, третя особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення відомостей з актового запису про народження дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Охріменко О.С. в особі представника – адвоката Скляр М.І. звернулась до суду з позовом до Охріменко І.В., третя особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення відомостей з актового запису про народження дитини, в якому просить суд: виключити відомості про батька Охріменко Ігоря Вікторовича з актового запису №2049 від 08 грудня 2022 року, складеного відділом реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Південно-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) пре народження 28 жовтня 2022 року Охріменко Кіри Ігорівни, уродженки міста Чернівці.
Позовні вимоги обґрунтовує тим, що рішенням Шевченківського районного суду міста Чернівці від 03 жовтня 2022 року розірвано шлюб між Охріменко О.С. та Охріменко І.В. Ухвалою від 31 жовтня 2022 року в рішенні суду виправлено описку в найменуванні сторін. Суд дійшов висновку про можливість розірвання шлюбу в період вагітності дружини, оскільки батьківство дитини було визнано іншою особою - фактичним чоловіком позивача. На доказ цього до суду було надано заяву Носко Богдана Романовича про визнання батьківства, посвідчену нотаріально. Відповідач не заперечував проти розірвання шлюбу.
28 жовтня 2022 року позивачка народила дитину від Носко Богдана Романовича - Охріменко Кіру Ігорівну. У зв”язку з тим, що від моменту розірвання шлюбу до народження дитини минуло менше 10 місяців, органи державної реєстрації актів цивільного стану зареєстрували батьком дитини відповідача згідно ч.2 ст.122 СК кодексу України.
Подати спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини в порядку ч.3 ст.122 СК України сторони справи не мали змоги у зв”язку з перебуванням відповідача на тимчасово окупованій території України в місті Пологи Запорізької області.
Зареєструвати шлюб із Носко Б. Р. для внесення запису про батька згідно ст.124 СК України (якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу, але після реєстрації повторного шлюбу її матері з іншою особою, вважається, що батьком дитини є чоловік її матері у повторному шлюбі) позивачка не встигла. Отримане нею рішення суду містило описку в резолютивній частині, її виправлення та набрання законної сили рішенням суду відбулося вже після народження дитини, у зв’язку з чим вона вимушена звернутись до суду з відповідним позовом.
Ухвалою судді від 20 лютого 2023 року прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, розпочато підготовче провадження.
Ухвалою суду від 15 березня 2023 року закрито підготовче провадження та призначено цивільну справу до судового розгляду.
Ухвалою суду від 10 квітня 2023 року замінено не належну третю особу, яка не заявляє самостійних вимог - відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькій області Управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.
Ухвалою суду від 10 травня 2023 року заяву представника позивача Охріменко О.С.– адвоката Скляр М.І. про зміну предмету позову у цивільній справі залишено без задоволення.
В судовому засіданні представник позивача Охріменко О.С.– адвоката Скляр М.І. позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити
Відповідач Охріменко І.В. в судове засідання не з’явився, 14.03.2023 року через канцелярію суду надав заяву про визнання позову. Підтвердив, що не являється батьком дитини та надав згоду на виключення його як батька з актового запису про народження дитини, справу просив розглядати за його відсутності.
Представник третьої особи відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, причину неявки суду не повідомив.
Відповідно до положень ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.
Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши у судовому засіданні матеріали справи, встановивши обставини справи та відповідні їм правовідносини, дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.
Відповідно до ч.1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.
Відповідно до ч.3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.
Суд установив, що сторони перебували в зареєстрованому шлюбі з 14 липня 2007 року, який рішенням Шевченківського районного суду м. Чернівці від 03 жовтня 2022 року розірвано. Рішення набрало законної сили 03.11.2022 року.
Ухвалою Шевченківського районного суду м. Чернівці від 31 жовтня 2022 року виправлено описку в резолютивній частині рішення суду від 03.10.2022 року.
З копії свідоцтва про народження серії І-МИ № 371643, виданого 08 грудня 2022 року відділом державної реєстрації актів цивільного у місті Чернівці Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), встановлено, що Охріменко Кіра Ігорівна, народилася 28 жовтня 2022 року, про що зроблено відповідний актовий запис № 2049. Батьками дитини зазначені Охріменко Ігор Вікторович та Охріменко Олена Сергіївна.
Відповідно до ст. 121 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.
Згідно ч. 1 ст. 122 СК України дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини.
Згідно ст.133 СК України якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір’ю, а чоловік - батьком дитини.
Згідно ст. 136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною, суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.
Згідно ч. 1 ст. 138 СК України, жінка, яка народила дитину в шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред’явивши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини. Вимога матері про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини може бути задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство.
Відповідно до п.2.13.1. Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 96/5 від 12.01.2011 року, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, у якому зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.
Згідно п. 2.16.2 Правил, за наявності рішення суду щодо оспорювання батьківства або материнства в актовому записі про народження дитини виправляються відомості, пре які зазначено в рішенні суду.
Згідно п. 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст. 136 СК), - шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст. 138 СК), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.
Звертаючись до суду з цим позовом, позивач заперечує той факт, що її колишній чоловік Охріменко І.В. є батьком Охріменко Кіри Ігорівни. Відомості про батька до актового запису про народження дитини внесені відповідно до ч.1 ст.122 СК України, за змістом якої дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.
Матеріали справи містять нотаріально посвідчену заяву Носко Богдана Романовича, 25.06.1997 року народження від 04.08.2022 року в якій зазначено, що Носко Б.Р., з 2021року проживає однією сім’єю з Охріменко О.С. та має намір з нею після офіційного розірвання нею попереднього шлюбу створити сім’ю. Позивачка є вагітною від нього та вони бажають зареєструвати майбутню дитину на нього,як батька.
Таким чином, оцінивши зібрані і дослідженні в судовому засіданні докази в їх сукупності суд дійшов висновку, що позов обґрунтований та підлягає до задоволення.
Керуючись ст. ст. 12, 13, 76, 81, 82, 89, 206, 247, 259, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 121, 122, 136 СК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», п.2.13.1. правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 96/5 від 12.01.2011 року, суд –

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Охріменко Олени Сергіївни в особі представника – адвоката Скляр Марини Ігорівни до Охріменко Ігоря Вікторовича, третя особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення відомостей з актового запису про народження дитини - задовольнити.
Виключити відомості про батька Охріменко Ігора Вікторовича, з актового запису №2049 від 08 грудня 2022 року, складеного відділом реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Південно-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) пре народження 28 жовтня 2022 року Охріменко Кіри Ігорівни, уродженки міста Чернівці.
Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, в разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту рішення.
Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.
Відомості про учасників справи:
Позивач: Охріменко Олена Сергіївна, РНОКПП: 3154609023, м. Чернівці, вул. Коперніка, 11 а кв.17.
Відповідач: Охріменко Ігор Вікторович, 09.11.1985 року народження, РНОКПП: 3135917337, Запорізька область, м. Пологи, вул. Першотравнева, 2.
Третя особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 31, код ЄДРПОУ: 21422047.


Суддя А.В.Воробйов