flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошення про постановлення ухвали по справі №335/1848/24

19 квітня 2024, 09:00
Справа № 335/1848/24 
  6/335/102/2024 
                                   У Х В А Л А
     І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И
15 квітня  2024 року          м. Запоріжжя
Орджонікідзевський районний  суд м. Запоріжжя у складі  головуючого – судді Воробйова А.В.,  за участю  секретаря  судового засідання Колесник Д.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжі справу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Факторинг Партнерс», заінтересовані особи: товариство з обмеженою відповідальністю «Київська Торгово-Інвестиційна Компанія», Сокол Анна Миколаївна, Приватний виконавець виконавчого округу Запорізької області Проценко Дмитро Юрійович, про заміну сторони у виконавчому провадженні, шляхом заміни стягувача його правонаступником, -
В С Т А Н О В И В:
 ТОВ «Факторинг Партнерс» звернулося до Орджонікідзевського  районного суду м. Запоріжжя з заявою про заміну сторони стягувача, в якій просить: замінити вибулого стягувача: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИТТІЙНА КОМПАНІЯ» на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС» (код ЄДРПОУ: 42640371, місце знаходження: вул. Єжи Гедройця, буд. 6, оф. 521, місто Київ, 03150) у виконавчому провадженні відкритому на підставі виконавчого напису № 8709,  вчиненого 20.12.2019 року приватним нотаріусом Баршацьким  Ігорем Вікторовичем про стягнення боргу з боржника яким є Сокол Анна Миколаївна, на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ».
В обґрунтування заяви зазначено, що на примусовому виконанні приватного виконавця Проценка  Д.Ю.. перебуває виконавче провадження № 61099699, відкрите на підставі виконавчого напису № 8709, вчиненого 20.12.2019 року приватним нотаріусом Баршацьким І.В., про стягнення боргу з Сокол А.М. на користь ТОВ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ».
18.12.2023 між ТОВ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ» та ТОВ «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС» було укладено Договір факторингу № 18/12-2023 про відступлення (передачу) прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ» відступило ТОВ «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС», а ТОВ «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС» набуло право вимоги щодо заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за Кредитним договором № 555109524568.
На підставі викладеного, просить суд в порядку ст. 442 ЦПК України замінити первісного стягувача ТОВ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ» на ТОВ «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС» у виконавчому провадженні № 61099699 щодо стягнення кредитної заборгованості з Сокол А.М., відкритого на підставі виконавчого напису нотаріуса № 8709  від 20.12.2019 року.
Представник заявника в судове засідання не з’явився,  в заяві просив  розглянути заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні за його відсутності, зазначивши, що заяву підтримує та на її задоволенні наполягає.
Представник ТОВ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ» в судове засідання не з’явився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Причини своєї неявки суду не повідомив. Заяв або клопотань, які б перешкоджали розгляду справи до суду від нього не надходило.
Боржник Сокол А.М. в судове засідання не з’явився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином. Причини своєї неявки суду не повідомила. Заяв або клопотань, які б перешкоджали розгляду справи до суду від нього не надходило.
Приватний виконавець Проценко Д.Ю. в судове засідання не з’явився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Причини своєї неявки суду не повідомив. Заяв або клопотань, які б перешкоджали розгляду справи до суду від нього не надходило. На ухвалу суду від 20.02.2024 року надані копії матеріалів виконавчого провадження №61099699.  
В силу вимог ст. 442 ч. 3 ЦПК України, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.
Суд, вивчивши доводи заявника, перевіривши їх доданими до заяви документами, вважає заяву законною, обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.
Матеріалами справи встановлено, що на примусовому виконанні приватного виконавця Проценка Д.Ю. перебуває виконавче провадження №61099699, відкрите на підставі виконавчого напису № 8709,  вчиненого 20.12.2019 року приватним нотаріусом Баршацьким І.В., про стягнення боргу з Сокол А.М. на користь ТОВ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ». 
18.12.2023 між ТОВ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ» та ТОВ «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС» було укладено Договір факторингу № 18/12-2023 про відступлення (передачу) прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ» відступило ТОВ «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС», а ТОВ «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС» набуло право вимоги щодо заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за Кредитним договором № 555109524568.
У відповідності до п. 6.1.4 Договору факторингу № 18/12-2023 від 18.12.2023 року зі змінами та доповненнями у відповідності до Додаткового договору №1 до Договір факторингу № 18/12-2023 від 18.12.2023 року (надалі «Договору факторингу»): «Право вимоги переходить до Фактора з моменту підписання сторонами Акту приймання-передавання Реєстру Боржників в паперовому вигляді (Додаток №4), який є підтвердженням передачі Фактору права грошової вимоги до Боржників, після чого Фактор стає новим кредитором по відношенню до Боржників стосовно переданого Права вимоги.».
Відповідно до п. 2.1. Договору факторингу: «2.1. За цим Договором Клієнт - Первісний Кредитор зобов’язується відступити за плату право грошової вимоги у сумі 113 577 013,90 гривень (сто тринадцять мільйонів п’ятсот сімдесят сім тисяч тринадцять гривень 90 копійок), а Фактор зобов’язується, здійснивши Фінансування в порядку передбаченому цим Договором, прийняти право грошової вимоги до Боржників, що належить Клієнту, і стає Новим Кредитором за договорами про надання фінансових послуг, укладеними між Клієнтом і Боржниками.».
Відповідно до п. 7.1 Договору факторингу: «7.1 Сторони домовились, що розмір Фінансування за реєстром боржників складає 1 100 000,00 гривень (один мільйон сто тисяч гривень 00 копійок»
На виконання п. 7.1 вищевказаного Договору факторингу ТОВ «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС» (Заявником) проведено оплату відповідно до платіжної інструкції, що Заявник додає у додатках до цієї заяви.
Відповідно до ст. 512 ЦК України кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином ( відступлення права вимоги), згідно із ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов’язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав.
Отже, відступлення права вимоги за кредитним договором відбулося після ухвалення судового рішення.
У відповідності до ч. 1, 2 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони ії правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.
Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є правонаступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов’язків вибулої в цих правовідносинах.
У відповідності до ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.
Аналізуючи вказані норми законів України, обставини справи, досліджені в судовому засіданні та докази, надані стороною заявника, суд приходить до висновку про законність, обґрунтованість та необхідність задоволення заяви ТОВ «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС» про заміну стягувача у виконавчому провадженні.
Керуючись ст. 442 ЦПК України, ст. ст. 1, 15 Закону України “Про виконавче провадження”, суд,-
УХВАЛИВ:
Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Факторинг Партнерс», заінтересовані особи: товариство з обмеженою відповідальністю «Київська Торгово-Інвестиційна Компанія», Сокол Анна Миколаївна, Приватний виконавець виконавчого округу Запорізької області Проценко Дмитро Юрійович, про заміну сторонни у виконавчому провадженні, шляхом заміни стягувача його правонаступником- задовольнити.
Замінити вибулого стягувача: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИТТІЙНА КОМПАНІЯ» на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «ФАКТОРИНГ ПАРТНЕРС» (код ЄДРПОУ: 42640371, місце знаходження: вул. Єжи Гедройця, буд. 6, оф. 521, місто Київ, 03150) у виконавчому провадженні, відкритому на підставі виконавчого напису № 8709, вчиненого 20.12.2019 року приватним нотаріусом Баршацьким Ігорем Вікторовичем про стягнення боргу з боржника, яким є Сокол Анна Миколаївна, на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ».
Повний текст ухвали складено 15  квітня 2024 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, проте, може бути оскаржена в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня складання ухвали.
Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.
 
 
 
Суддя                             А.В.Воробйов