flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під час виїзного засідання Асоціації слідчих суддів України обговорили питання тиску на суддів

23 жовтня 2017, 16:00

21 жовтня 2017 року відбулося виїзне засідання Асоціації слідчих суддів України на тему «Тиск на суддів шляхом звинувачення їх в скоєнні злочину». Участь у засіданні взяли судді із Запорізької області, Одещини, Київщини, Дніпропетровщини та Миколаївщини, а також судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя.

Координували хід засідання голова АССУ, голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін та голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко.

Учасники засідання розглянули такі питання, як: безпідставне внесення відомостей до ЄРДР щодо суддів як спосіб тиску на суддів; критерії та суб’єкти визначення завідомо неправосудного судового рішення; втручання в діяльність судових органів шляхом кримінального переслідування.

У ході засідання відзначено, що випадки тиску на суддів шляхом ініціювання питання кримінального переслідування набули масового характеру. Так, наприклад, з 1 січня по 1 жовтня 2017 року в Одеській області за ст. 375 КК України («Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови») у ЄРДР зареєстровано 50 кримінальних проваджень. Разом з тим, з початку року до Вищої ради правосуддя надійшло 214 повідомлень від суддів про втручання в їх діяльність.

У підсумку, учасники виїзного засідання АССУ вирішили звернутися до Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, до делегатів ХІV позачергового З'їзду Суддів України, який відбудеться у листопаді, з пропозицією розглянути питання захисту суддів та охорони судів на З'їзді з подальшим зверненням до Прем'єр-міністра України та Президента України.

Джерело фото