flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Готуємося до майбутнього з «Електронним судом»

11 грудня 2017, 19:00

7 грудня 2017 р. на базі Київського районного суду м. Одеси стартував дводенний тренінг у рамках проекту «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства» для суддів та працівників апаратів судів Запорізької, Полтавської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей. Організатором навчання виступила громадська організація «Асоціація слідчих суддів України», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У навчанні взяли участь судді, керівник апарату та головний спеціаліст Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя.

Почесним гостем заходу став суддя Магістратського суду Нетанії Аріель Бергнер, який поділився досвідом запровадження електронного судочинства в судах Ізраїлю, а приємною несподіванкою для учасників навчання став візит суддів новоствореного Верховного Суду. Вони привітали учасників заходу та розповіли про перші кроки, які зробить Верховний Суд, розпочавши свою роботу.

Як відомо, в рамках проведення  судової реформи в Україні з 17 червня 2013 р. відповідно до наказів Державної судової адміністрації України у всіх місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції запроваджено Порядок обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу. Даним Порядком передбачено надсилання судом учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді.

З 2015 р. в трьох судах Одеської області реалізується пілотний проект «Електронний суд», головним принципом якого є повний перехід до електронного обміну інформацією та автоматизація судових процесів. Ініціаторами «Електронного суду» виступили Державна судова адміністрація України та Рада суддів України, за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). До реалізації проекту також залучено представників судової системи, громадськості, наукових установ, правоохоронних органів та адвокатів різних областей України.

Кінцевою метою проекту «Електронний суд» є підвищення ефективності правосуддя через впровадження інноваційних підходів у здійсненні судочинства, а також через заповнення інформаційних прогалин та покращення співпраці судової системи з суспільством .

Учасникам тренінгу в Одесі презентували практичне застосування опцій «Електронного суду», а саме:

  • обмін документами в електронному вигляді між судом та сторонами процесу, зокрема надходження процесуальних і непроцесуальних документів в електронному форматі, скріплених електронно-цифровим підписом шляхом направлення їх на офіційну електронну адресу суду;
  • прискорення проходження справ та перегляд інформації про стадії розгляду справ, включаючи формування, розгляд та рух справ по судових інстанціях, а також зберігання справ в електронному вигляді;
  • електронний обмін документами за єдиним державним стандартом між всіма державними органами й установами;
  • автоматичне оформлення виконавчих документів та направлення їх до виконавчої служби.

З огляду на перші результати пілотного проекту, організатори зазначають про основні переваги «Електронного суду» — доступність, прозорість, прискорення розгляду справ, економія коштів громадян та державного бюджету.

Після підведення підсумків навчання усі учасники отримали відповідні сертифікати.