flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо розгляду резонансних справ щодо масових заворушень під час Революції Гідності

19 січня 2018, 11:00

17 січня 2018 р. на сайті Прокуратури Запорізької області розміщено повідомлення, що стосуються розгляду Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя двох клопотань про звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно осіб Н. та С., які є обвинуваченими у справах про масові заворушення.

Так, 6 березня 2017 р. до суду надійшло клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно обвинуваченого Н. у справі про масові заворушення, що мали місце у Запоріжжі у січні 2014 р.

Розгляд цього клопотання неодноразово відкладався з об’єктивних причин, в тому числі — через неявку обвинуваченого, неявку потерпілого та неявку прокурора.

Також у рамках розгляду клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, 2 жовтня 2017 р. до суду надійшло клопотання прокурора про відвід головуючому у справі судді. Розглянувши клопотання про відвід, суд відмовив у його задоволенні, оскільки доводи прокурора не довели наявність підстав для відводу судді у розумінні п. 4 ч. 1 ст. 75 КПК України. Інших підстав, які б виключали участь судді у розгляді клопотання прокурора про звільнення обвинуваченого Н. від кримінальної відповідальності  під час розгляду даної заяви не було встановлено.

6 березня 2017 р. до суду також надійшло аналогічне клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження щодо обвинуваченого С.

Системою автоматизованого розподілу справ того ж дня було визначено суддю для розгляду даного клопотання, строк повноважень якої сплинув у травні 2017 р.

Строк повноважень повторно визначеного системою автоматизованого розподілу судді сплинув у серпні 2017 р., а двоє інших суддів заявили обґрунтовані заяви про самовідводи, які були задоволені.

Наразі клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження призначено до розгляду на 15 год. 30 хв. 22 січня 2018 р. та 15 год. 00 хв. 23 січня 2018 р.