flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення до публікації сайту «Наші Гроші. Запоріжжя»

08 лютого 2018, 16:30

6 лютого 2018 р. на сайті «Наші Гроші. Запоріжжя» розміщено публікацію під заголовком «Адвокату «ЗАлКу» відмовили у відводі судді по справам крадіжок на комбінаті, які розслідує відділ поліції її чоловіка», щодо змісту якої варто роз’яснити наступне.

25 січня 2018 р. Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя розглядалася заява адвоката В. про відвід слідчого судді Калюжної В.В. від розгляду заяви представника ПАТ «ЗАлК» про відвід слідчого від участі в проведенні досудового розслідування за фактом розкрадання майна ПАТ «ЗАлК».

У публікації сайту «Наші Гроші. Запоріжжя» із посиланням на заяву адвоката В. вказується, що «більшість слідчих дій та оперативне супроводження по вказаному провадженню здійснюються за участі співробітників Управління захисту економіки в Запорізькій області».

Щодо цього слід зауважити, що досудове розслідування у даному кримінальному проваджені здійснювалося слідчими ГУ НП в Запорізькій області, а не Управлінням захисту економіки в Запорізькій області.

Роз’яснення потребує і наступний абзац публікації:

«Серед усіх ухвал по цій справі, розміщених у Єдиному державному реєстрі судових рішень, дійсно Вікторія Калюжна виступала слідчим суддею у переважній більшості (із 154 ухвал – 100)».

Це пояснюється тим, що відповідно до п. 2.3.45 Положення про автоматизовану систему документообігу суду,  «клопотання та скарги по одному кримінальному провадженню передаються раніше визначеному слідчому судді».

Також варто зауважити до наступного абзацу матеріалу:

«Відповідно до декларації голови Орджонікідзевського районного суду Вікторії Калюжної, її чоловіком вказується начальник відділу Управління захисту економіки в Запорізькій області Віктор Калюжний».

Автор публікації, як і адвокат В., посилаються на декларацію судді за 2016 рік, хоча заява про відвід судді була подана до суду у 2018 році. Отже, автор публікації оперує відомостями, що не є достовірними.

До того ж, розміщені в матеріалі сайту «Наші Гроші. Запоріжжя» гіперпосилання  на декларації містять посилання на сайт «Декларації», а не на офіційний веб-сайт Національного агентства з питань запобігання корупції, на якому відповідно до ст. 47 Закону України «Про запобігання корупції» оприлюднюються декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.