flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доступ до правосуддя на новому рівні: відбулася урочиста церемонія відкриття нової будівлі Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя

09 лютого 2018, 17:30

9 лютого 2018 р. відбулися урочистості з нагоди відкриття нової будівлі Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя. Як повідомлялося раніше, наразі приміщення суду розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 107-б.

У церемонії відкриття взяли участь Голова Верховного суду Валентина Данішевська, судді Верховного Суду Дмитро Луспеник та Лариса Рогач, суддя Конституційного суду України Віктор Городовенко, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков,  Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, Голова Апеляційного суду Запорізької області Валерій Бєлка, Голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль, Голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак, Голова Господарського суду Запорізької області Михайло Мірошниченко, Голова Запорізького окружного адміністративного суду Олег Прудивус, начальник Управління Служби безпеки України в Запорізькій області Олександр Хілько, Перший заступник прокурора Запорізької області Василь Карман, заступник начальника Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Олександр Панченко, Запорізький міський голова Володимир Буряк, його заступник Роман Омельянович, начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Запорізькій області Ірина Бєлікова, голови місцевих судів Запорізької області, Голова Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Вікторія Калюжна, її заступник Віталій Макаров, судді, працівники апарату суду.

Після символічного перерізання стрічки, гості наочно оцінили рівень доступу громадян до правосуддя, оглянувши приміщення під час екскурсії.

Варто відзначити, що на сьогодні приміщення Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя є одним з найсучасніших серед судів Україні.

У двоповерховій будівлі загальною площею 1376 м2 облаштовано 9 залів судових засідань, зручні місця очікування для громадян, 20 робочих кабінетів для суддів та працівників апарату суду.

Потрапляючи до будівлі через центральний вхід, відвідувачі опиняються у просторому холі, де на інформаційних стендах розміщено вичерпну інформацію для громадян: розташування залів та кабінетів, розклад судових засідань, оголошення та документи. Перед тим як пройти через рамку металошукача до залів судових засідань, відвідувачі мають змогу скористатися камерами схову.

Під час реконструкції будівлі, в якій розташовано суд, особлива увага приділялася створенню зручних умов перебування маломобільних груп населення: входи до будівлі обладнані двома пандусами, а поруч з дверима, до яких ведуть пандуси, встановлено кнопки з двостороннім зв’язком. Зручний туалет для людей з особливими потребами розташовано поруч із одним із залів судових засідань першого поверху.

Окрему увагу при проектуванні приміщення приділено аспектам безпеки. Так, у будівлі наявна сучасна система блискавкозахисту, яка під час грози гарантує безпечне перебування людей у будівлі та запобігає виникненню пожежонебезпечних ситуацій. При розробці автоматичної системи пожежогасіння враховано особливості таких приміщень, як архів суду та кабінет серверної: у них встановлено ефективні та безпечні системи пожежогасіння газового типу. Крім того, у будівлі суду ведеться цілодобове відеоспостереження, всі приміщення в суді обладнані сигналізацією.


Відповідно до вимог законодавства, під час судового засідання особи,  обвинувачені у вчинені кримінальних правопорушень, тепер перебувають у спеціальних укріплених модулях з ударостійкими скляними. Встановлені у модулях засоби зв’язку забезпечують необхідні умови їх участі у судових засіданнях.

У приміщенні конвойної служби наявні три камери для тримання підсудних з технологією «тепла підлога», окремі туалети для підсудних та особового складу варти, бокс для конвойного автомобіля.

Крім того, у будівлі суду наявна централізована система вентиляції та кондиціонування, яка забезпечує комфортний температурний режим у приміщенні за будь-яких погодних умов.

Переглянути фото нової адміністративної будівлі суду можна у фотогалереї сайту.

 


Довідково.

Понад 40 років Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя розташовувався на перших поверхах двох житлових будинків № 51 та № 55 по вулиці Перемоги у місті Запоріжжі.

При площі приміщення близько 1000 м2 у суді було лише чотири зали судових засідань. Конвоювання до приміщення суду осіб, що тримаються під вартою осіб здійснювалась безпосередньо через двір житлового будинку. Також таке розташування мало наслідком неодноразове підтоплення приміщення та підвалу суду, спричинене застарілими комунікаціями.

Будівля, в якій наразі розташовується суд, тривалий час простоювала у занедбаному стані. Розміщення суду в ній стало можливим після того, як Кабінетом Міністрів України було погоджено передачу будівлі із власності територіальної громади м. Запоріжжя в державну власність, з віднесенням її до сфери управління Державної судової адміністрації України.