flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджено водія позашляховика, який скоїв зіткнення із шістьма автомобілями та автобусом

13 серпня 2018, 15:35

7 серпня 2018 р. Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя оголошено вирок у кримінальному провадженні відносно громадянина П., обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України («Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами»).

Обставини дорожньо-транспортної пригоди, що мала місце 10 травня 2018 р. на проспекті Соборному у місті Запоріжжі, широко висвітлювалися місцевими та загальнонаціональними ЗМІ.

Допитаний в судовому засіданні, обвинувачений П. визнав себе винним у інкримінованому йому злочині, щиро покаявся у скоєному, підтвердив вчинення кримінального правопорушення при встановлених у суді обставинах.

Потерпілий З. підтвердив показання обвинуваченого, і при призначенні покарання просив суд накласти мінімальне покарання, передбачене санкцією статті.

У судовому засіданні прокурор просив суд визнати обвинуваченого винним та призначити йому покарання у вигляді 2 років обмеження волі, звільнивши від відбування покарання зі встановленням іспитового строку на підставі ст. 75 Кримінального кодексу України.

Цивільні позови у даному кримінальному провадженні не заявлялися.

Слід також зазначити, що 26 червня 2018 р., постановою судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя обвинуваченого П. притягнуто до адміністративної відповідальності по ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення («Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції»). Таким чином обвинуваченого П. позбавлено права керувати транспортними засобами строком на 1 рік, з накладанням штрафу у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 10 200 грн.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думки сторін, суд визнав винним громадянина П. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України та призначив йому покарання у вигляді 2 років обмеження волі.

На підставі ст. 75 Кримінального кодексу України, громадянина П. звільнено від відбування покарання за умови, якщо він протягом 1 року не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки.

Відповідно до вимог ст. 76 Кримінального кодексу України, на громадянина П. покладено наступні обов’язки:

- періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, або роботи;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Також з громадянина П. на користь Держави стягнуто судові витрати на залучення експертів при проведенні експертиз у сумі понад 6 тис. грн.