flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд частково задовольнив клопотання сторони захисту про зміну запобіжного заходу підозрюваному у вимаганні

27 серпня 2018, 16:50

21 серпня 2018 р. Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя розглянув клопотання про зміну запобіжного заходу відносно громадянина Н., підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 189,  ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 309 Кримінального кодексу України («Вимагання», «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами», «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту»).

Дане клопотання про зміну запобіжного заходу подане захисником після спливу тридцяти днів з дня постановлення попередньої ухвали про застосування запобіжного заходу, що відповідає вимогам ст. 201 Кримінального процесуального кодексу України.

У своєму клопотанні адвокат підозрюваного посилався на те, що виникли нові обставини, які не були предметом дослідження під час застосування та продовження строку тримання під вартою підозрюваного, а ті ризики які були, перестали існувати. З огляду на це сторона захисту просила суд змінити запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт у певний часовий проміжок доби.

Стороною захисту надано доводи про те, що підозрюваний має місце проживання та реєстрації, малолітню дитину на утриманні, офіційно працевлаштований, має цивільну дружину, що свідчить про міцність соціальних зв’язків. Крім того підозрюваний страждає низкою захворювань та перебуває на диспансерному обліку, утримується під вартою понад чотири місяці, не має за час досудового розслідування будь-яких порушень.

Також, слід зазначити, що прокурором не доведено, що саме на теперішній час, жоден з більш м'яких запобіжних заходів, ніж тримання під вартою, не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України.

Заслухавши пояснення захисника, підозрюваного, думки прокурора та слідчого,  перевіривши доводи клопотання та матеріали, додані до клопотання, з урахуванням судової практики, суд ухвалив частково задовольнити клопотання сторони захисту, змінивши відносно підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту шляхом заборони йому цілодобово залишати житло, з носінням  електронних засобів контролю.

З урахуванням строку встановленого раніше запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, новий запобіжний захід діятиме строком до 29 вересня 2018 р.

Крім того, на підозрюваного покладено передбачені ч. 5 ст. 194 Кримінального процесуального кодексу України обов’язки: 

- з’являтися до органів досудового слідства, прокуратури і суду за першим викликом і у призначений час;

- не залишати цілодобово місце проживання без дозволу прокурора, слідчого, суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання, та місця роботи;

- утриматися від спілкування з потерпілими та свідками в даному кримінальному провадженні;

- прибувати до слідчого, прокурора, в суд за першою вимогою.

Підозрюваному також роз’яснено зміст ч. 5 ст. 181 Кримінального процесуального кодексу України, а саме те, що працівники органу Національної поліції з метою контролю за поведінкою підозрюваного мають право з’являтися в житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов’язаних із виконанням покладених на нього обов’язків.

В разі невиконання покладених на підозрюваного обов’язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід.