flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення щодо розгляду кримінального провадження за обвинуваченням С., який є лідером громадської організації.

17 жовтня 2018, 16:00

16 жовтня 2018 р. Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя було призначено підготовче судове засідання у кримінальному провадженні відносно особи С., обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 187, ч. 2 ст. 189, ч. 3 ст. 289 Кримінального кодексу України («Розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб», «Вимагання, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з погрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень», «Незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене організованою групою, поєднане з погрозою застосування насильства»), яке не відбулось через перебування судді зі складу колегії суддів в нарадчій кімнаті в іншому кримінальному провадженні. Тому, підготовче судове засідання за цією справою було перенесено на 7 листопада 2018 р.

Разом із тим, незважаючи на вказану підставу відкладення підготовчого судового засідання, місцеві ЗМІ поширили неправдиву інформацію про те, що засідання було  відкладено саме через натиск протестуючих під будівлею суду. Крім того, у розповсюджених в ЗМІ матеріалах зазначалося, що громадянин С. обвинувачується у вчиненні лише одного злочину, а саме за ст. 289 КК України («Незаконне заволодіння транспортним засобом»), що також не відповідає дійсності. Також, журналістами висвітлено думку про необхідність взяття справи «під контроль».

Дійсно, 16 жовтня 2018 р. біля будівлі суду невідомі особи влаштували протестну акцію, в ході якої використовувалися плакати із вимогами до суду, а також розповсюджувалися листівки, в яких також були пред’явлені певні вимоги суддям щодо призначення покарання обвинуваченому в даному кримінальному провадженні.

Однак, зазначені дії не були підставою для відкладення підготовчого судового засідання. До речі, на стадії підготовчого провадження в силу вимог закону не є можливим вирішення судом питань щодо призначення покарання, а з’ясовується саме можливість призначення кримінального провадження до судового розгляду, вчиняються підготовчі дії по справі (ст.ст. 314–315 Кримінального процесуального кодексу України).

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що відповідно до вимог статті 126 Конституції України вплив на суд у будь-який спосіб забороняється. Думка щодо можливого призначення покарання особі може бути висвітлена виключно сторонами кримінального провадження в ході судового розгляду на стадії судових дебатів.

Натомість, вимоги сторонніх осіб, які не є учасниками даного провадження, що звернуті до суду, прямо порушують вимоги Основного Закону нашої держави, зокрема принципи незалежності суду та презумпції невинуватості. 

Тому, Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя закликає громадян утриматись від вчинення вищезазначених дій, які можуть мати ознаки незаконного впливу на суд, до закінчення розгляду даного кримінального провадження. Суд нагадує, що статтею 376 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за втручання в діяльність судових органів.

Окремо звертаємось до представників засобів масової інформації з вимогою не розповсюджувати не перевірену, не правдиву («фейкову») інформацію, яка дестабілізує ситуацію та вводить в оману громадськість.