flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Жоден випадок прояву неповаги до суду не повинен залишатися без належного реагування

31 жовтня 2018, 11:30

26 жовтня 2018 р. відбулось засідання Ради суддів України, на якому було прийнято рішення № 62 "Про схвалення Рекомендацій щодо притягнення до відповідальності за неповагу до суду". Даним рішенням було внесено зміни до Рекомендацій щодо притягнення до відповідальності за неповагу до суду, схвалених рішенням Ради суддів України від 4 листопада 2016 р. № 74, та Рекомендації викладені в новій редакції.

Положення Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) передбачають адміністративну відповідальність за прояв неповаги до суду, містять перелік діянь, які свідчать про неповагу до суду і санкції за їх вчинення, а також визначають безпосередній порядок притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за прояв неповаги до суду.

Адміністративна відповідальність за прояв неповаги до суду передбачена статтею 1853 КУпАП. Підставою для притягнення особи до відповідальності є вчинення таких діянь:

  • злісне ухилення від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача, експерта, перекладача;
  • непідкорення зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого;
  • порушення порядку під час судового засідання;
  • вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил;
  • невиконання поручителем зобов’язань, покладених судом під час провадження у справах за адміністративними позовами з приводу затримання та видворення іноземців та осіб без громадянства;
  • неповага до Конституційного Суду України з боку учасників конституційного провадження, перекладача, свідка, спеціаліста, експерта, інших учасників конституційного провадження, залучених Конституційним Судом України до участі у справі, що виразилася у злісному ухиленні від явки на засідання, пленарне засідання Сенату, Великої палати Конституційного Суду України або в непідкоренні цих та інших осіб розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час таких засідань, а так само вчинення будь-яких дій, які свідчать про явну зневагу до Конституційного Суду України іншими присутніми на пленарному засіданні особами (крім суддів Конституційного Суду України).

Таким чином, у випадку вчинення будь-яких із вище перелічених дій, суд зобов'язаний ініціювати провадження у справі про адміністративне правопорушення.

Санкція частини першої статті 185-3 КУпАП передбачає накладення на винних осіб адміністративного стягнення у вигляді штрафу розміром від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає від 850 до 2 550 гривень.

В разі повторного вчинення протягом року аналогічного правопорушення (частина друга цієї статті) накладаються такі види стягнень: штраф від 150  до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає від 2 550 до 4 250 гривень, або виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Провадження у такій справі про адміністративне правопорушення розпочинається негайно після вчинення правопорушення, для чого у судовому засіданні із розгляду справи оголошується перерва, або після закінчення судового засідання (статті 216 ЦПК України, 198 КАС України, 200 ГПК України, 330 КПК України). При цьому, протокол про адміністративне правопорушення не складається. Постанова суду (судді), прийнята за результатами розгляду справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 1853 КУпАП, може бути оскаржена в апеляційному порядку. Копія постанови вручається відразу на місці вчинення правопорушення.

Детальніше ознайомитись з Рекомендаціями щодо притягнення до відповідальності за неповагу до суду можна за цим посиланням - http://www.rsu.gov.ua/ua/documents?id=80&page=2&per-page=8