flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За керування транспортними засобами в стані алкогольного сп'яніння водіям загрожуватиме КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

23 листопада 2018, 12:42

22 листопада 2018 р. у Верховній Раді України у другому читанні прийнято Закон України № 7279-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя звертає увагу водіїв всіх транспортних засобів на зміни, що вносяться до законодавства у зв’язку із прийняттям вказаного Закону.

Так, цим Законом, серед іншого, внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) та Кримінального кодексу України (далі – КК України).

Відтепер стаття 130 КУпАП буде передбачати адміністративну відповідальність за керування (передачу керування) річковими, морськими або маломірними суднами судноводіями в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, або за відмову осіб, які керують річковими, морськими або маломірними суднами від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. За вчинення такого правопорушення збільшено адміністративну відповідальність.

В цей же час, відповідальність водіїв усіх інших транспортних засобів, у тому числі й автомобілів, буде передбачена статтею 286-1 КК України.

Тобто особа, яка керувала транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, вважатиметься такою, що вчинила кримінальне правопорушення, та підлягатиме кримінальній відповідальності.

Так само, підлягатимуть кримінальній відповідальності за вказаною статтею:

- особи, які передали керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;

- водії, які відмовились від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

- водії, які після дорожньо-транспортної пригоди за їх участі вживали алкоголь, наркотики, а також лікарські препарати, виготовлені на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, - до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду.

За вчинення вказаних дій законодавець встановлює штраф від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає від  17 000 до 34 000 гривень, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років. За повторно вчинене кримінальне правопорушення передбачено у розмірі до 3 000 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто до 51 000 гривень, із позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років.

Кримінальні правопорушення будуть розслідувати співробітники підрозділу дізнання Нацполіції за спрощеною процедурою впродовж не більш ніж 72 години від моменту повідомлення про підозру або затримання. Дізнавач, за необхідності в невідкладних випадках, може оглянути місце події, отримати необхідні висновки і взяти свідчення.

Ознайомитись з повним текстом Закону можна за цим посиланням:  http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63928.

Станом на цей час Закон готується на підпис Президенту України.

Закон набере чинності через три місяці з дня його офіційного опублікування.