flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості обміну інформації із судом за допомогою підсистеми «Електронний суд»

01 березня 2019, 15:45

До уваги учасників судового процесу, ДСА України на веб-сайті «Судова влада» повідомила про  початок експлуатації підсистеми «Електронний суд» в тестовому режимі у всіх місцевих та апеляційних судах з 22.12.2018 року, а з 01.03.2019 року розпочинається дослідна експлуатації Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

На виконання рішення Вищої ради правосуддя від 28 лютого 2019 року № 624/0/15-19, ДСА України надіслано до Державного підприємства «Редакція газета «Голос України» лист з проханням опублікувати 1 березня 2019 року оголошення в газеті «Голос Україні» про відкликання оголошення опублікованого 1 грудня 2018 року № 229 (6984) щодо створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС).

Таким чином, після публікації цього оголошення зміни, передбачені Законом України «Про внесення змін до ГПК України, ЦПК України, КСА України та інших законодавчих актів», пов’язані з початком функціонування ЄСІТС, не набувають чинності.

Водночас повідомляємо, що в судах продовжується тестова експлуатація окремих підсистем (модулів) ЄСІТС.

Надісланий Вами електронною поштою документ отримано, прийнято та оброблено, однак у подальшому надсилання в електронному вигляді процесуальних документів до суду має здійснюватися з використанням сервісу Електронний суд, розміщеному за посиланням:https://cabinet.court.gov.ua. Наголошуємо, що  надіслані електронною поштою процесуальні документи з доменним іменем «@mail.gov.ua» або з будь-яких інших доменних імен, після отримання Вами повідомлення суду про необхідність реєстрації Електронного кабінету, судом не будуть прийматися.

Для можливості користування сервісом Електронного суду спочатку необхідно пройти передбачений підсистемою порядок реєстрації офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) з обов’язковим використанням власного електронного підпису.

В якості допомоги під час реєстрації офіційної електронної адреси рекомендуємо попередньо переглянути відеоінструкцію ("Відеодопомога") з покроковим алгоритмом дій, розміщеної за посиланням: https://id.court.gov.ua. 

За допомогою сервісу Електронного суду учасники судового процесу можуть подавати до суду процесуальні документи (позовні заяви, клопотання тощо) в електронному форматі.  

Після успішної відправки учасник судового процесу може відслідковувати рух та стан розгляду свого документа в суді. Інформація про доставку документа, його реєстрацію та інші відомості надсилаються до Електронного кабінету автора в автоматичному режимі.

Також учасник судового процесу за допомогою сервісу Електронного суду може сплатити судовий збір та інші платежі у режимі онлайн, сформувати та надати електронне доручення іншій особі, та додатково отримувати:

  • веб-посилання на тексти всіх сформованих судом процесуальних документів по справі, в якій учасник процесу приймає участь: судові рішення, судові повістки, виклики тощо;
  • інформацію про отримані та зареєстровані вхідні документи по справі разом з документами в електронному форматі;
  • інформацію про отримані документи по справі від інших учасників разом з документами в електронному форматі;
  • електронні документи, що спричинили зміну стану розгляду справи, протоколи автоматизованого розподілу, тощо.

В Електронному кабінеті учасника судового процесу відображається також календар подій по судовій справі.