flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розглянув клопотання про обрання запобіжного заходу

01 березня 2019, 16:22

1 березня 2019 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя розглянув клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно чоловіка, який підозрюється у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 126, ч. 1 ст. 129, ч. ч. 2, 4 ст. 152, ч. 3 ст. 153, ч. 2 ст. 156 Кримінального кодексу України, які передбачають відповідальність за вчинення побоїв і мордування, погрозу вбивством, зґвалтування, насильницьке задоволення полової пристрасті неприродним способом, розбещення неповнолітніх.

Під час розгляду клопотання прокурор повідомив суду, що правоохоронними органами зібрані докази вчинення підозрюваним В. вищезазначених кримінальних правопорушень, та щодо останнього наявні ризики, визначені ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України, у зв’язку із чим підозрюваному необхідно обрати запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Підозрюваний у повному обсязі заперечував обґрунтованість пред’явленої підозри та просив у задоволенні клопотання слідчого відмовити. Захисник підтримав позицію підозрюваного.

За наслідками судового засідання клопотання слідчого задоволено в повному обсязі, до підозрюваного ухвалою слідчого судді застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту шляхом заборони цілодобово залишати місце фактичного проживання з покладанням на нього низки процесуальних обов’язків.

Слід зауважити, що в силу вимог статті 184 Кримінального процесуального кодексу України розгляд слідчим суддею питання щодо застосування до особи запобіжного заходу здійснюється саме в межах та на підставі відповідного клопотання слідчого, прокурора.  У даному випадку слідчий звернувся до суду із клопотанням про обрання запобіжного заходу саме у вигляді домашнього арешту. Чинним Кримінальним процесуальним кодексом України не передбачено можливості застосування більш суворого запобіжного заходу за ініціативою слідчого судді.