flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар щодо публікації у ЗМІ стосовно розгляду судом клопотання про обрання запобіжного заходу

04 березня 2019, 13:50

2 березня 2019 р. в місцевому інтернет-виданні «Z-city.com.ua» поширено новину під назвою «Под домашний арест: в Запорожье суд отправил педофила домой, к деткам родным», в якій, не зважаючи на роз’яснення суду у прес-релізі від 1 березня 2019 р., некоректно викладені обставини розгляду клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу.

 

З приводу наведеної публікації Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя вважає за необхідне роз’яснити наступне.

 

Дійсно, слідчим суддею Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя 1 березня 2019 р. розглянуто клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно чоловіка, який підозрюється у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 126, ч. 1 ст. 129, ч. ч. 2, 4 ст. 152, ч. 3 ст. 153, ч. 2 ст. 156 Кримінального кодексу України, які передбачають відповідальність за вчинення побоїв і мордування, погрозу вбивством, зґвалтування, насильницьке задоволення полової пристрасті неприродним способом, розбещення неповнолітніх.

 

Застосування до особи запобіжного заходу здійснювалось судом в межах та на підставі відповідного клопотання слідчого, в якому порушувалось питання щодо обрання до особи запобіжного заходу саме у вигляді домашнього арешту. 

 

Незважаючи на повне заперечення обґрунтованості підозри з боку сторони захисту, слідчий суддя, вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали, які надійшли разом із вищезазначеним клопотанням, задовольнив його в повному обсязі та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із покладенням на підозрюваного низки процесуальних обов’язків.

 

Суд наголошує, що чинним Кримінальним процесуальним кодексом України не передбачено можливості застосування більш суворого запобіжного заходу за ініціативою слідчого судді.

 

В цей же час, у публікації інтернет-видання «Z-city.com.ua» назва новини та її зміст подані таким чином, що надає можливість читачам скласти враження про те, що суд самостійно вирішив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, незважаючи на тяжкість інкримінованих підозрюваному кримінальних правопорушень. Натомість інформації про те, що саме слідчий подав таке клопотання до суду, публікація не містить.

 

Суд з повагою ставиться до права осіб на свободу вираження поглядів, але, водночас, з метою запобігання введення в оману громадськості та розповсюдження інформації негативного характеру по відношенню до судової системи в цілому, закликає представників ЗМІ утриматись від некоректного викладення та вільного трактування оприлюдненої судом інформації.

 

Суд завжди готовий до співпраці зі ЗМІ, тому просимо за роз’ясненнями звертатися безпосередньо до прес-служби суду.