flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухваленням виправдувального вироку завершено розгляд резонансного кримінального провадження

26 червня 2019, 11:10

25 червня 2019 р. колегією суддів Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя завершено розгляд кримінального провадження, за яким чотири особи обвинувачувалися у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 263, частиною 2 статті 15, пунктом 12 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України («зберігання, придбанні вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, без передбаченого законом дозволу», «закінчений замах на вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб»).

Раніше обставини даної справи висвітлювались в місцевих ЗМІ.

Обставини злочину мали місце у червні 2013 р., за яких невідомі особи за попередньою змовою між собою, незаконно придбавши вогнепальну зброю, з метою вбивства здійснили постріли по автомобілю, на якому рухався місцевий бізнесмен А., однак не змогли довести свій злочинний намір до кінця з причин, що не залежали від їх волі.

Під час досудового розслідування правоохоронні органи встановили чотирьох осіб, щодо яких існувала підозра у вчиненні вказаних злочинів, щодо яких судом і розглядалось дане кримінальне провадження.  

В процесі судового розгляду обвинувачені не визнали своєї вини у вчиненні інкримінованих їм діянь, зазначивши, що особисто А. не знали та у ділових відносинах із ним не перебували, на момент вчинення замаху на вбивство знаходились в іншому місці.

Також, причетність обвинувачених до вчинення вказаних злочинів не була доведена стороною обвинувачення належними та допустимими доказами.

Так, суд встановив, що обвинувачення у незаконному зберіганні, придбанні вогнепальної зброї ґрунтувалось лише на тому, що вказана зброя і боєприпаси були віднайдені на місці вчинення злочину. Однак в матеріалах справи відсутні будь-які об’єктивні дані, що вказані зброя і боєприпаси були придбані та зберігались саме обвинуваченими.

Обвинувачення у вчиненні закінченого замаху на вбивство не було конкретизовано, зокрема, щодо ролі кожного обвинуваченого, участі кожного із них на всіх стадіях виконання злочину. Не було доказано наявності в обвинувачених умислу на умисне вбивство А., існування мотиву для вчинення вказаних дій, попередньої змови між ними та досягнення згоди щодо підготовки та виконання злочину.

Низка наданих прокурором доказів була визнана судом недопустимими через порушення порядку їх отримання, а сукупність усіх інших доказів – не була достатньою для доведення причетності обвинувачених до вчинення злочинів поза розумним сумнівом.

Отже, вироком суду обвинувачених було визнано невинуватими у пред’явленому їм обвинуваченні та виправдано за недоведеністю, що кримінальні правопорушення вчинені саме цими обвинуваченими.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Із текстом вироку всі бажаючі можуть ознайомитись в Єдиному реєстрі судових рішень за номером кримінального провадження № 335/8702/18.