flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом призначене покарання громадянину, обвинуваченому у замаху на вчинення терористичного акту

03 жовтня 2019, 15:14

27 вересня 2019 р. Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя своїм вироком затвердив угоду про визнання винуватості щодо громадянина К., обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 15, частиною 2 статті 258, частиною 1 статті 263  Кримінального кодексу України («Закінчений замах на терористичний акт, тобто вчинення вибуху, який створює небезпеку заподіяння шкоди життю та здоров’ю людей, значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту і міжнародного ускладнення, вчинене за попередньою змовою групою осіб», «Незаконне носіння, зберігання та придбання бойових припасів та вибухових речовин без передбаченого законом дозволу»).

Обставини кримінального правопорушення мали місце 6 та 7 червня 2019 р., за яких громадянин К., мешкаючи у Донецькій області, діючи за попередньою змовою з контактною особою незаконного угрупування під назвою «Министерство государственной безопасности Донецкой народной республики» (рос.), приїхав до м. Запоріжжя з вибуховим пристроєм з метою вчинити терористичний акт задля дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні, порушення громадської безпеки і залякування населення.

Розташувавшись в одному з готелів м. Запоріжжя, К. привів наявний саморобний вибуховий пристрій у бойову готовність та перемістив його у внутрішній двір між будинками вул. Гастелло, що знаходиться у безпосередній близькості до бульвару Гвардійського у центрі міста Запоріжжя, обравши для схованки купу сміття, що була розташована неподалік дитячого майданчика.

Продовжуючи виконувати спільний злочинний умисел на вчинення терористичного акту, К. з використанням наданого йому мобільного телефону здійснив 5 дзвінків, які повинні були створити електричний імпульс на вибуховий пристрій, здійснивши таким чином 5 спроб дистанційного підриву саморобного вибухового пристрою. Однак, з незалежних від волі К. причин, вибух не стався, оскільки був попереджений співробітниками Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, а громадянин К. – був затриманий на місці вчинення замаху.

16 вересня 2019 р. між прокурором прокуратури Запорізької області та підозрюваним  К. була укладена угода про визнання винуватості відповідно до положень ст. 472 КПК України. Згідно з умовами угоди, прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого та призначення останньому покарання. Обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у зазначеному діянні, щиро покаявся у вчиненому, активно сприяв розкриттю злочину.

Під час судового засідання суд з’ясував, що укладення угоди про визнання винуватості сторонами є добровільним, та умови даної угоди відповідають вимогам кримінального процесуального законодавства. Тому суд дійшов висновку про можливість затвердження цієї угоди та призначення К. узгодженої сторонами міри покарання. Відтак, громадянина К. визнано винним у вчиненні вищезазначених злочинів та призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою залишено без змін до набрання вироком законної сили.

Із повним текстом вироку усі бажаючі можуть ознайомитись в Єдиному реєстрі судових рішень за номером справи № 335/10327/19.