flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування поширеної порталом «АКЦЕНТ» інформації з приводу кримінального провадження відносно судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя

05 жовтня 2019, 21:00

Сьогодні, 5 жовтня 2019 р. інформаційно-аналітичним порталом «АКЦЕНТ» поширено публікацію із назвою «Генпрокуратура открыла дело против экс-прокурора Запорожской области и судьи Соболевой» (рос.), в якій викладено інформацію про притягнення судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Соболєвої І.П. до кримінальної відповідальності.

З приводу даної публікації Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя вважає за необхідне надати ЗМІ та громадськості такі роз’яснення.

Дійсно, у квітні-червні 2017 р. слідчим суддею Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Соболєвою І.П. розглядались клопотання прокуратури Запорізької області в межах досудового розслідування кримінального провадження за підозрою Рябоконь Анжели Анатоліївни у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109, ч. 1 ст. 353, ч.ч. 1, 2 ст. 358, ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 190 КК України, зокрема, про застосування до останньої запобіжного заходу.

Так, ухвалою слідчого судді від 19 квітня 2017 р. клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою залишено без задоволення, а до підозрюваної Рябоконь А.А. застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту – строком до 17 червня 2017 р. включно.

В подальшому, ухвалою слідчого судді від 2 червня 2017 р. за наслідками розгляду відповідного клопотання прокурора Рябоконь А.А. змінено запобіжний захід з домашнього арешту на тримання під вартою строком до 25 червня 2017 р. Даний строк було продовжено на підставі ухвали слідчого судді від 23 червня 2017 р. – до 19 липня 2017 р.

Всі вищезазначені ухвали слідчого судді були предметом перегляду судом апеляційної інстанції: ухвала слідчого судді від 19 квітня 2017 р. була скасована, внаслідок чого до підозрюваної застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний період доби; у відкритті апеляційного провадження щодо перегляду в апеляційному порядку ухвали слідчого судді від 2 червня 2017 р. відмовлено; ухвала слідчого судді від 23 червня 2017 р. скасована, внаслідок чого до підозрюваної застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

На теперішній час кримінальне провадження за обвинуваченням Рябоконь А.А. знаходиться на розгляді Запорізького районного суду Запорізької області.

Отже, кримінальне провадження щодо Рябоконь А.А. дотепер не розглянуто, вироку, зокрема і виправдувального, судом не ухвалено, а тому не може вважатися достовірним твердження у вищевказаній публікації порталу «АКЦЕНТ» щодо притягнення суддею Соболєвою І.П. завідомо невинуватої особи до кримінальної відповідальності, а також про завідомо незаконне застосування до неї запобіжного заходу.

Крім того, суд звертає увагу, що ця публікація зроблена на підставі повідомлення адвоката Гайдука С.П., який є захисником Рябоконь А.А., а тому є зацікавленою особою у результаті розгляду вищезазначеного кримінального провадження. Отже, поширення вищезазначеної публікації до завершення розгляду кримінального провадження є ні чим іншим як намаганням вплинути на суд з метою ухвалення певного рішення, що є неприпустимим і має наслідком встановлену законом відповідальність.

При цьому, до прес-служби суду вказане видання з метою перевірки повідомлення адвоката Гайдука С.П. взагалі не зверталось.

Суд наголошує, що суддя Соболєва І.П. не повідомлялась у встановлений процесуальним законом спосіб про проведення досудового розслідування кримінального провадження, про яке йдеться у вказаній публікації, не отримувала будь-яких повісток, не допитувалась, про підозру не повідомлялась. Вищезазначені матеріали з розгляду слідчим суддею клопотань прокуратури щодо Рябоконь А.А. в суду не витребовувались та будь-якими органами досудового розслідування не вивчались. Відтак, поширення недостовірної інформації порталом «АКЦЕНТ» про причетність судді до кримінального провадження носить провокативний характер та вводить в оману його читачів.