flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повторне спростування поширеної порталом «АКЦЕНТ» інформації з приводу кримінального провадження відносно судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя

10 жовтня 2019, 09:15

9 жовтня 2019 р. інформаційно-аналітичним порталом «АКЦЕНТ» вдруге поширено публікацію щодо кримінального провадження відносно судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя під назвою «Дело против прокурора Романова и судьи Соболевой лично открыл главный военный прокурор» (рос.), в якій викладено інформацію про притягнення судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Соболєвої І.П. до кримінальної відповідальності.

З приводу даної публікації Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя вважає за необхідне вдруге надати ЗМІ та громадськості такі роз’яснення.

Як було наголошено судом раніше, у квітні-червні 2017 р. слідчим суддею Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Соболєвою І.П. розглядались клопотання прокуратури Запорізької області в межах досудового розслідування кримінального провадження за підозрою Рябоконь Анжели Анатоліївни у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109, ч. 1 ст. 353, ч.ч. 1, 2 ст. 358, ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 190 КК України, зокрема, про застосування до останньої запобіжного заходу.

Рядом ухвал, зокрема ухвалою слідчого судді від 2 червня 2017 р. за наслідками розгляду відповідного клопотання прокурора Рябоконь А.А. змінено запобіжний захід з домашнього арешту на тримання під вартою строком до 25 червня 2017 р. Даний строк було продовжено на підставі ухвали слідчого судді від 23 червня 2017 р. – до 19 липня 2017 р. В подальшому, всі ухвали слідчого судді були предметом перегляду судом апеляційної інстанції, зокрема: у відкритті апеляційного провадження щодо перегляду в апеляційному порядку ухвали слідчого судді від 2 червня 2017 р. відмовлено; ухвала слідчого судді від 23 червня 2017 р. скасована, внаслідок чого до підозрюваної застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

На теперішній час кримінальне провадження за обвинуваченням Рябоконь А.А. знаходиться на розгляді Запорізького районного суду Запорізької області. Кримінальне провадження щодо Рябоконь А.А. дотепер не розглянуто, вироку, зокрема і виправдувального, судом не ухвалено.

Однак,  портал «АКЦЕНТ» вкотре поширює недостовірну інформацію щодо притягнення суддею Соболєвою І.П. «завідомо невинуватої» особи до кримінальної відповідальності, щодо «завідомо незаконного» застосування до «невинуватої» особи запобіжного заходу, а також про порушення проти судді Соболєвої І.П. кримінального провадження за фактами викладеними  вище, стверджує про достовірність обвинувачення судді та дає прогнози щодо понесення суддею кримінальної відповідальності в подальшому.

Також «АКЦЕНТ», посилаючись на оприлюднене ними фото листа-відповіді на звернення народного депутата Сергія Соболева до Генеральної прокуратури України щодо відкриття кримінального провадження за фактом перевищення влади та службових повноважень, стверджують, що дані фото документи мають відношення безпосередньо до судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя а також своїм існуванням підтверджують факт вчинення суддею кримінального правопорушення та передбачають внесення до Вищої ради правосуддя клопотання про відсторонення її від посади та прогнозують винесення щодо цієї судді обвинувального вироку з позбавленням волі.

 Так, аналізом надрукованих порталом «АКЦЕНТ» фото матеріалів було встановлено, що мало місце депутатське звернення щодо можливих неправомірних дій окремих працівників прокуратури Запорізької області та судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя, в наслідок чого 19.09.2019 року розпочато кримінальне провадження за № 42019000000002034. У графі «Короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення», яка наявна у викладеному порталом на сайті фото витягу з Єдиного реєстру, міститься наступна інформація: «Працівники правоохоронних органів Запорізької області перевищили владу та службові повноваження шляхом безпідставного, на думку заявника, притягнення до кримінальної відповідальності Рябоконь А.А.», «Працівники правоохоронних органів Запорізької області за участі судді одного з районних судів м. Запоріжжя завідомо незаконно, на думку заявника, застосували до Рябоконь А.А. запобіжний захід у вигляді домашнього арешту», «Працівники правоохоронних органів Запорізької області притягнули завідомо невинну, на думку заявника, особу - Рябоконь А.А. до кримінальної відповідальності», «Суддею одного з районних судів м. Запоріжжя за клопотанням працівників правоохоронних органів Запорізької області постановлено, на думку заявника, завідомо неправосудну ухвалу щодо застосування до Рябоконь А.А. запобіжного заходу».

Звертаємо увагу на те, що у фотоматеріалах, поширених порталом «АКЦЕНТ», по-перше немає жодного згадування судді Соболєвої І.П. особисто, по-друге, окрім матеріалів щодо відкриття кримінального провадження за фактом депутатського звернення, відсутні будь-які інші докази можливої винуватості судді у вчиненні кримінального правопорушення, яке портал «АКЦЕНТ» їй інкримінує.

Нагадуємо працівникам ЗМІ, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 92 Кримінального процесуального кодексу України, обов‘язок доказування як події, так і винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення покладається виключно на правоохоронні органи. Будь які твердження та припущення журналістів порталу можуть свідчити лише про особисту зацікавленість, тиск на суд та порушення діючого законодавства, що в свою чергу змушує суд реагувати на ці факти, надавати пояснення громадськості та звертатись зі скаргами на дії журналістів до відповідних інстанцій.

Крім того, відповідно до норм Конституції України в нашій державі панує принцип верховенства права та діє презумпція невинуватості, а тому твердження будь-яких осіб про винуватість працівників правоохоронних органів Запорізької області та судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя у вчиненні кримінального правопорушення порушує дану презумпцію і не може вважатися достовірним, особливо якщо такі твердження масово та повторно публікуються на стадії лише відкриття провадження 19 вересня 2019 року за депутатським зверненням.

 Суд звертає увагу, що це - не перший випадок поширення даним інтернет-виданням недостовірної інформації щодо діяльності суду. Такі публікації не тільки вводять в оману громадськість, а й в цілому принижують авторитет правосуддя.

Вдруге повторюємо, що журналісти даного інтернет-видання не звертались до прес-служби суду за жодними коментарями або роз‘ясненнями, що дозволяє зробити висновок про навмисність дій журналістів з поширення даної публікації та особистої домовленості з адвокатом Гайдуком С.П., який є захисником Рябоконь А.А., а тому є зацікавленою особою у результаті розгляду вищезазначеного кримінального провадження. Такі висновки зроблені на підставі факту виявлення у повторній публікації порталу активного посилання на сайт цього адвоката, який, до речі, також намагається у своїх статтях на сайті принизити авторитет правосуддя. Дії адвоката також не можуть залишатись без належної реакції суду, про що громадськість буде повідомлено додатково.

Підсумовуючи вищенаведене, суд наголошує, що портал «АКЦЕНТ» ВКОТРЕ вводить в оману та дезорієнтує громадян недостовірною, упередженою, однобокою, перекрученою та агресивною по відношенню до судової системи і правоохоронних органів інформацією.

Суд з повагою ставиться до права осіб на свободу вираження поглядів, але, водночас, з метою запобігання введення в оману громадськості та розповсюдження інформації негативного характеру по відношенню до судової системи в цілому, закликає представників ЗМІ більш виважено ставитися до власних публікацій, а також утриматись від некоректного викладення та вільного трактування оприлюдненої судом інформації.

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя просить всіх представників ЗМІ та інших заінтересованих осіб врахувати вищенаведені роз’яснення при поширенні інформації про вказані факти, а також закликає в подальшому під час виникнення питань у будь-якій справі, що знаходиться в провадженні суду, звертатися безпосередньо до прес-служби суду для уточнення тієї чи іншої інформації з метою уникнення поширення недостовірних чи неповних фактів.