flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Через неявку перекладача відкладене судове засідання у резонансному кримінальному провадженні щодо вчинення ДТП зі смертельними наслідками

26 листопада 2019, 15:24

26 листопада 2019 р. Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя було заплановано проведення судового засідання у кримінальному провадженні відносно громадянина Вірменії Н., обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 135 (Завідоме залишення без допомоги осіб, які перебували у небезпечному для життя стані і позбавлені можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, яких він сам поставив в небезпечний для життя стан), частиною 3 статті 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило загибель кількох осіб) Кримінального кодексу України.

Обставини дорожньо-транспортної пригоди мали місце 2 червня 2018 р. на проїзній частині вул. Прибережна Магістраль, за яких водій автомобіля «BMW» скоїв наїзд на пішохода П. та її малолітню дочку, а сам – втік з місця пригоди, залишивши автомобіль. В результаті ДТП жінка із дитиною загинули.

В судове засідання повторно не з’явився перекладач з вірменської мови, який має вести голосовий переклад перебігу судового засідання обвинуваченому, оскільки останній є громадянином Вірменії та, з його слів, не розуміє української та російської мови. Тому, відповідно до вимог ч. 1 ст. 327 Кримінального процесуального кодексу України судовий розгляд відкладений до 10 грудня 2019 р. до 13-00 год.

Слід зауважити, що судом неодноразово були надіслані запити до консульства та посольства Вірменії в Україні з проханням забезпечити участь перекладача в судовому засіданні. Однак, ці запити суду були залишені без відповіді.

Разом із тим, місцевими ЗМІ, окрім інформації про перебіг судового засідання 25 листопада 2019 р., висвітлено зміст постановленої судом 14 листопада 2019 р. ухвали, якою обвинуваченому Н. визначено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 192 100,00 грн.

При цьому текст новин було поширено ЗМІ в мережі Інтернет та соціальних мережах у такий спосіб, який викривляє дійсні обставини розгляду кримінального провадження та зміст ухвали суду. Зокрема, поширені новини мають такі назви: «Чоловік, який минулого року на смерть збив матір з донькою, може уникнути покарання», «Трагедия на Набережной: в Запорожье водитель BMW, который насмерть сбил мать с ребенком, может выйти под залог. Видео». Своєю чергою, текст новин, спираючись на думку потерпілого, містить висловлювання, за змістом яких ставиться під сумнів законність ухвали суду та об’єктивність судового розгляду.

З огляду на поширену інформацію, яка також не залишила байдужими громадян, які залишили свої коментарі щодо цих публікацій, суд вважає за необхідне вкотре роз’яснити усім ЗМІ та громадянам, що чинне законодавство, а саме  Кримінальний процесуальний кодекс України не передбачає можливості «відпустити» когось під заставу, а визначає заставу як обов’язкову альтернативу запобіжному заходу у вигляді тримання під вартою. Детальне роз’яснення норм цього Кодексу наведено судом у попередній публікації, з якою можна ознайомитись за посиланням https://og.zp.court.gov.ua/sud0818/press-centre/novosti/759735/.

У даному випадку ухвалою суду від 14 листопада 2019 р. у цій справі з урахуванням вагомості наявних доказів, особи обвинуваченого та інших виключних обставин було застосовано до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та визначено заставу у розмірі, що перевищує максимальний, встановлений п. 2 ч. 5 ст. 182 КПК України (від 20 до 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб), та визначено заставу – 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Разом із тим, ЗМІ, які поширили новину, не враховуючи викладеного, в черговий раз ввели в оману громадськість, створивши хибне уявлення про здійснення судочинства під час розгляду питань щодо запобіжних заходів.

Крім того, суд звертає увагу, що згідно з частиною першою статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Тому суд просить ЗМІ, які висвітлюють хід судового розгляду кримінальних проваджень, утриматися від висловлювань та думок щодо винуватості обвинувачених до ухвалення судом відповідних вироків.