flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування інформації, викладеної в публікації видання «Стрела ua.com» щодо розгляду слідчими суддями матеріалів у кримінальному провадженні за підозрою громадянина Б. у вчиненні кримінальних правопорушень в сфері службової діяльності

28 січня 2020, 15:40

18 січня 2020 р. інтернет-виданням «Стрела ua.com» поширено публікацію із назвою (рос.): «Судейско-прокурорская мафия г. Запорожья», в якій автор статті вказує на ухвалення слідчим суддею Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Крамаренко І.А., на його думку, неправосудних рішень, а також на свідоме затягування судового процесу слідчим суддею Макаровим В.О. При цьому, попередньо, перед розповсюдженням публікації вказане видання не зверталось до пресслужби суду за отриманням будь-якої інформації.

Ознайомившись зі змістом публікації, суд вважає за необхідне наголосити на тому, що викладені у ній факти ухвалення слідчими суддями нібито незаконних рішень та затягування процесу є недостовірними, а інформація щодо розгляду відповідних матеріалів є перекрученою та не відповідає дійсним фактам.

Одразу зауважимо, що є безпідставними посилання в публікації на те, що слідчий суддя Макаров В.О. начебто «12 разів утік із зали судових засідань, щоб не розглядати скаргу громадянина Б. про скасування  повідомлення про підозру прокуратури Запорізької області у кримінальному провадженні». У дійсності, розгляд даної скарги відкладався 7 разів з об’єктивних причин як-то:  неявка учасників справи, звернення Б. та прокурора із клопотаннями про відкладення розгляду скарги. Один раз відкладення відбулось з причини термінового відрядження слідчого судді, та ще раз – через зайнятість слідчого судді в розгляді іншого невідкладеного провадження. До речі, станом на час виходу вищевказаної публікації 18 січня 2020 р. ухвала слідчого судді за наслідками розгляду цього провадження  не була оскаржена в апеляційному порядку.

З приводу розгляду матеріалів провадження слідчим суддею Крамаренко І.А. зауважимо, що на її розгляді за період з вересня 2018 р. по червень 2019 р. знаходилось близько 36 (!) клопотань органу досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному  до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014080020001068 від 29 березня 2014 р. за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 191, 364 Кримінального кодексу України, – що спростовує твердження автора публікації про «відсутність у відношенні до громадянина Б. жодного зареєстрованого кримінального провадження». З цих клопотань переважна більшість була подана органом досудового розслідування та стосувалась надання слідчим суддею дозволів на проведення обшуків, тимчасових доступів до речей та документів, однак частина клопотань була внесена самим Б. та його захисником. У задоволенні 10-ти клопотань органу досудового розслідування слідчий суддя Крамаренко І.В. відмовила, оскільки прокурор не довів наявності необхідності проведення відповідних слідчих дій.

Крім того, у вказаній публікації розповсюджена інформація, що сторона захисту повністю довела невинуватість громадянина Б. та відсутність у відношенні нього кримінальних проваджень. Однак, на даний час в провадженні суду знаходиться вказане кримінальне провадження за обвинуваченням Б. за ст.ст. 191, 364 Кримінального кодексу України, яке перебуває на стадії підготовчого судового засідання. Отже, відповідні доводи сторони захисту можуть бути оцінені судом лише після призначення справи до судового розгляду та дослідження відповідних доказів.

Згідно з частиною першою статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

При цьому, обов’язок доведення винуватості особи покладено у кримінальному провадженні на сторону обвинувачення.

Таким чином, інформація, поширена у вищезазначеній публікації виданням «Стрела ua.com», є цілком недостовірною, спотворює дійсні обставини розгляду проваджень слідчими суддями та свідчить про не володіння вказаним виданням дійсною інформацією та не розуміння принципів кримінального судочинства. На переконання суду, дійсною метою публікації є маніпулювання громадською думкою з тим, аби наперед сформувати у читачів негативне уявлення про діяльність суду та підірвати авторитет судової влади.

Тому, Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя вимагає від видання «Стрела ua.com» негайного спростування поширеної інформації, а також вкотре наполягає на необхідності попереднього звернення представників ЗМІ до пресслужби суду за відповідними роз’ясненнями з метою уникнення поширення недостовірних чи неповних фактів.