flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заходи суду у сфері запобігання та протидії домашньому насильству

11 березня 2020, 14:29

Поширення проявів насильства в сім’ї не тільки руйнують гармонію і злагоду в родині та спричиняють сімейне неблагополуччя, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом. Насильницькі дії з боку членів власної родини завдають більш серйозної психологічної та фізичної шкоди, ніж аналогічні вчинки від сторонніх осіб. Вони порушують основний принцип життєдіяльності родини – безпечне та комфортне існування будь-якого її члена. Як свідчить статистика, у більше ніж 80% випадків насильства в сім’ї кривдниками є чоловіки, а постраждалими – жінки та діти. Крім того, діти, які зростають в сім’ях, де чиниться насильство, у майбутньому можуть переносити цей негативний досвід у власне життя. Упродовж досить тривалого часу основна робота з попередження та подолання наслідків насильства в сім’ї велась із постраждалими від домашнього насильства. Однак останнім часом як у європейських країнах, так і в Україні більше уваги приділяється роботі з особами, які вчинили насильство в сім’ї, питанням їх адекватного покарання та надання можливості пройти корекційну програму, спрямовану на формування ненасильницької моделі поведінки в сім’ї. 

До Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від органів внутрішніх справ постійно надходять справи про адміністративні правопорушення щодо вчинення насильства у сім’ї. При цьому, непоодинокими є випадки вчинення домашнього насильства повторно протягом року. Так, у 2019 році на розгляд суду надійшло 59 справ зазначеної категорії, з яких судом розглянуто 54 справи.

Згідно зі статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, тягнуть за собою накладення штрафу від десяти (170 грн.) до двадцяти (340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти (340 грн.) до сорока (680 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Окрім того, відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» суд визначено як орган, на який покладаються функції зі здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству (частина 3 статті 6 Закону). Статтею 24 цього Закону визначені спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, такі як терміновий заборонний припис стосовно кривдника, обмежувальний припис стосовно кривдника, взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи, направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Так, згідно зі ст. 39-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у разі вчинення домашнього насильства чи насильства за ознакою статі суд під час вирішення питання про накладення стягнення за адміністративне правопорушення має право одночасно вирішити питання про направлення особи, яка вчинила домашнє насильство чи насильство за ознакою статі, на проходження програми для таких осіб, передбаченої Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» чи Законом України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Деякі із цих спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству застосовує під час розгляду відповідних справ й Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя, зокрема обмежувальні приписи до кривдників та їх направлення на проходження програми для кривдників. Кривдник, який порушив вимоги спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству, несе відповідальність відповідно до закону, зокрема, адміністративну та кримінальну.

У статті 28 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» зазначено, що кривдника може бути направлено судом на проходження програми для кривдників на строк від трьох місяців до одного року у випадках, передбачених законодавством. Кривдник також має можливість відвідувати програму для кривдників за власною ініціативою на добровільній основі.

У разі неявки кривдника для проходження програми для кривдників або ухилення від проходження програми без поважних причин суб’єкти, відповідальні за виконання програм для кривдників, надають протягом трьох робочих днів письмове повідомлення про це уповноваженому підрозділу органів Національної поліції України для вжиття заходів. Притягнення кривдника до відповідальності за непроходження програми для кривдників не звільняє його від обов’язку пройти таку програму.

Виконання програм для кривдників забезпечують фахівці, які пройшли відповідне навчання. Послуги з проведення програм з кривдниками є платними та на цей час оплата покладається на самих кривдників.

У м. Запоріжжі послуги з проходження програми для кривдників можна отримати як за рішенням суду, так і за власною ініціативою. Для цього потрібно звернутись за адресою: проспект Соборний 180а, 2 поверх, Запорізька обласна громадська організація «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія». Станом на цей час – це єдина організація у м. Запоріжжі, яка забезпечує виконання програми для кривдників.

 Також, довідково надаємо інформацію для осіб, які стали жертвами домашнього насильства.

Якщо Ви опинилися в ситуації домашнього насильства, телефонуйте 102. Також існує Гаряча лінія Національної поліції України, тел. 0-800-500-202, Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації, тел. 0-800-500-335, Національна дитяча гаряча лінія, тел. 0-800-500-225.

Єдиний телефонний номер з надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103, (061) 764-60-77.

Кризові центри м. Запоріжжя: КЗ "Центр соціальної підтримки дітей та сімей "Затишна домівка" ЗМР (м. Запоріжжя, Дніпровський район, вул. Таганська, будинок 8); Благодійна організація "Жіночий кризовий центр "Гармонія" (м. Запоріжжя, Дніпровський район, вул. Рекордна, будинок 9-А).

 Наостаннє зауважимо, що швидкість та якість проходження кривдниками програми для кривдників також залежить й від сприяння цьому членів родини, в якій сталося домашнє насильство, адже наслідком її проходження стане покращення внутрішньосімейного клімату у родині. Вказаною програмою передбачена корекція агресивної поведінки осіб, формування нових соціально прийнятних норм та цінностей, ненасильницької поведінки та гуманістичних цінностей. По завершенню програми відбувається формування відповідальності за свою поведінку та її наслідки для кривдника та інших членів сім’ї, усвідомлення кривдником того, що насильство – це порушення прав людини, яке карається відповідно до чинного законодавства, засвоєння нової моделі сімейного життя на засадах гендерної рівності. В родині покращується взаєморозуміння та повага до усіх її членів.