flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників цивільних та адміністративних справ! Інформація про зміни до законодавства щодо обчислення процесуальних строків під час дії карантину

16 липня 2020, 15:29

 

17 липня 2020 р. набирає чинності Закон України № 731-IX «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», який було прийнято Верховною Радою України 18 червня 2020 р. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/731-20#Text).

Цим Законом України передбачено зміни, зокрема, до пункту 3 Розділу ХІІ «Прикінцеві положення» Цивільного процесуального кодексу України та до пункту 3 Розділу VI «Прикінцеві положення» Кодексу адміністративного судочинства України, якими під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених відповідним Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами такого Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв’язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв’язку з карантином.

Процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу X «Прикінцеві положення» Господарського процесуального кодексу України, пункту 3 розділу XII «Прикінцеві положення» Цивільного процесуального кодексу України, пункту 3 розділу VI «Прикінцеві положення» Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 540-IX від 30 березня 2020 р., закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом. Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цими кодексами), мають право на продовження процесуальних строків з підстав, встановлених цим Законом.

Отже, всі судові рішення, прийняті з 12 березня 2020 року (з початку введення карантину згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р.), строки набрання законної сили яких були продовжені до закінчення карантину, наберуть законної сили  через 20 днів після набрання чинності цим Законом (крім тих, у яких строк на апеляційне оскарження закінчується пізніше).

Таким чином, усі учасники цивільних та адміністративних справ, в яких рішення суду не набирали законної сили через запровадження карантину, матимуть змогу після 7 серпня 2020 р. звернутись до суду та отримати копії відповідних рішень, що набрали законної сили.