flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя взяла участь у заходах, присвячених покращенню доступу громадян до правосуддя

15 травня 2017, 15:00

Нещодавно розпочалися будівельні роботи на об'єкті, де після проведення реконструкції розміститься Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя. Цей об'єкт 11 травня відвідала делегація у складі голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка, Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко, міського голови Запоріжжя Володимира Буряка, голови Апеляційного суду Запорізької області Віктора Городовенко, начальника територіального управління Державної судової адміністрації в Запорізькій області Ірини Бєлікової, голови Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Вікторії Калюжної та представників ЗМІ.

Як відомо, раніше депутати Запорізької міської ради передали з комунальної у державну власність двоповерхове приміщення, розташоване по вул. Перемоги, 107-Б, для розміщення Орджонікідзевського районного суду.

— Ситуація з дитячими садками в даному районі більш-менш нормальна. А нове приміщення для суду вкрай необхідне: судді отримають належні умови для здійснення своєї професійної діяльності, а для запоріжців, які будуть приходити сюди, будуть створені, на мій погляд, необхідні умови, щоб захистити свої права, — сказав Володимир Буряк.

— Сьогодні Орджонікідзевський районний суд міста Запоріжжя розміщується у двох окремих приміщеннях, розташованих на перших поверхах житлових будинків. Таке планування створює певні незручності — як працівникам суду, так і громадянам. В останні роки ми мали випадки підтоплювання приміщень суду, через що постраждали й архіви суду. Чотирьох наявних зал судових засідань не вистачає, а прилегла територія не розрахована на розміщення автомобілів конвойної служби та відвідувачів суду, — поінформувала Вікторія Калюжна.

— У новому приміщенні  таких проблем не буде, — розповів Віктор Городовенко. — Передбачені комфортні умови для відвідувачів суду, окреме приміщення для преси, кімнати для перебування чергових прокурорів та  адвокатів та дев’ять залів судових засідань. Нова будівля суду буде повністю  відповідати сучасним вимогам щодо здійснення правосуддя.

— Міська рада надала нам будівлю у першому кварталі 2015 року. У 2016-му було підготовлено проектно-кошторисну документацію. З квітня 2017 почали реконструкцію об’єкту,  яку планують закінчити у першому кварталі 2018 року. Загальне фінансування проекту з державного бюджету — 36 млн грн., але якщо вдасться завершити роботи раніше визначеного терміну, то можлива економія коштів, — говорить Ірина Бєлікова.

— Цього року у бюджеті заплановано суму в 11 млн грн.  Якщо до вересня встигнуть освоїти цю суму, то можна буде внести зміни в бюджет і отримати вже в цьому році фінансування, щоб швидше завершити об'єкт, — зауважив Зеновій Холоднюк.

Після цього члени делегації відвідали урочисте відкриття нової адміністративної будівлі Приморського районного суду Запорізької області.

За словами голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка, до 2020 року належні приміщення мають бути в усіх судах країни. У державному бюджеті на це передбачені кошти. Вже цього року — 813 млн грн, з яких до Запорізької області спрямують 21 млн.

Нове приміщення, розташоване за адресою м. Приморськ, вул. Соборна, 84, відповідає сучасним вимогам щодо здійснення судочинства. Зали судових засідань забезпечені засобами технічної фіксації судових процесів і системами відеоконференцзв’язку, загородження зі скла для підсудних, камери для тримання підсудних та конвойне приміщення, окремі кімнати для адвокатів та прокурорів для роботи з матеріалами справ, передбачено додаткове окреме приміщення для давання показань свідками, що не можуть бути присутніми безпосередньо в залі судових засідань під час судового процесу. Створено умови для людей з обмеженою мобільністю. Наявні охоронна тривожна сигналізація, стаціонарний та ручний металодетектори, систему зв’язку між залами судових засідань та конвойним приміщенням, «тривожні кнопки», виведені на пульт приміщення судової охорони. Приміщення для прийому та видачі кореспонденції розташовані у холі суду безпосередньо біля вхідних дверей.

Члени делегації привітали працівників Приморського районного суду Запорізької області та місцеву громаду зі створенням сучасних умов для здійснення судочинства.