flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова та судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя підвищують кваліфікацію у Національній школі суддів України

12 листопада 2017, 12:00

20 листопада 2017 року в Дніпропетровському регіональному відділенні Національної школи суддів України стартувала підготовка суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

У чотириденному інтенсиві на тему "Вивчення проблемних питань судового розгляду в суді першої інстанції" беруть участь Голова суду Вікторія Калюжна та судді Орджонікідзевського районного суду.

У перший день підготовки під керівництвом суддів різних судів України присутні розглянули низку питань, серед яких:

  • застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів та особливості розгляду цивільних справ за позовами про визначення порядку користуння земельною ділянкою громадянами, яким належить житловий будинок, споруди на праві спільної сумісної власності;
  • складання виправдувальних вироків та вироків про перекваліфікацію злочинного діяння;
  • правові позиції та практика ЄСПЛ щодо ухвалення судами виправдувальних вироків
  • проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та місцевими загальними судами;
  • застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України та Пленуму вищих спеціалізованих судів;
  • критерії написання якісного судового рішення (своєчасність, чіткість, вмотивованість, чітка мова, доступний стиль тощо);
  • питання застосування дисциплінарної відповідальності суддів;
  • собливості розгляду кримінальних проваджень по обвинуваченню у вчиненні кримінальних правопорушень неповнолітніми особами.

У наступні дні програмою підготовки заплановано проведення двох тренінгів.

Перший тренінг присвячено питанням психологічної адаптації до суддівської діяльності та вирішення проблем запобіганню розвитку професійного вигорання. Тема другого тренінгу - "Дотримання стандартів прав людини слідчим суддею:  право на свободу та особисту недоторканність”.

Під час підготовки, яка проходить з використанням мультимедійних презентацій, судді отримують актуальну інформацію та мають можливість поділитися власним досвідом.

Детально ознайомитися з програмами підготовки суддів можна на сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.