flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя пройшли підготовку в Національній школі суддів України

19 грудня 2017, 10:00

З 11 по 15 грудня 2017 р. Дніпропетровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводило підготовку суддів місцевих загальних судів Запорізької, Дніпропетровської, Донецької та Кіровоградської областей.

Участь у п’ятиденному навчанні взяли 26 суддів, серед яких були й суддя-спікер та суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя.

Насичена програма підготовки передбачала розгляд таких актуальних питань здійснення судочинства, як:

  • застосування критеріїв оцінки правомірності рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень;
  • поняття та особливості адміністративно-публічних послуг та їх місце у розбудові «сервісної» держави;
  • застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики ЄСПЛ при здійсненні правосуддя: кримінальний та цивільний аспекти;
  • врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності суддів;
  • антикорупційне законодавство;
  • проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та місцевими загальними судами;
  • проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції;
  • правові позиції Вищого спеціалізованого суду України та Верховного Суду України щодо розгляду окремих категорій справ;
  • застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України та Пленуму вищих спеціалізованих судів;
  • особливості та окремі питання підготовки суддів до кваліфікаційного оцінювання і конкурсу на заміщення вакантних посад.

Під час підготовки суддів відбулась апробація тренінгу з навчального курсу — «Судочинство у справах про адміністративні правопорушення». Разом з тренером присутні зупинилися на розгляді загальної характеристики адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією, та провели «мозковий штурм» та модеровану дискусію щодо проблем, які найчастіше виникають у суддів під час розгляду таких справ.

Під час тренінгу на тему «Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини» судді заслухали лекцію щодо змісту та мети даної статті, основних принципів, понятійного апарату та критеріїв втручання, а також обговорили проблемні питання, що виникають у судовій практиці при застосуванні цієї статті.

Детально ознайомитися з програмами підготовки суддів можна на сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка суддів.