flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Анастасія Шалагінова надала коментар ЗМІ стосовно нововведень до КПК України, які наберуть чинності 16 березня

13 березня 2018, 14:35

11 березня 2018 р. до суду звернувся представник інтернет-видання «Zanoza» з проханням прокоментувати зміни до Кримінального процесуального кодексу України, які наберуть чинності 16 березня 2018 р. Журналіста цікавили нововведення, відомі у засобах масової інформації як «правки депутата Лозового» та які, нібито, можуть спричинити проблеми при похованні людини.

У відповідь на питання, чи дійсно з набуттям 16 березня 2018 р. законної сили змін до КПК України поховання будь-якої людини буде неможливим без відповідного рішення суду, суддя-спікер Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя відповіла:

—Дійсно, з 16 березня 2018 року набувають чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України. Зокрема, до статті 242 Кодексу, яка визначає підстави проведення експертизи. Наразі, відповідно до другої частини цієї статті, звертатися до експерта для проведення експертизи для встановлення причин смерті має безпосередньо слідчий або прокурор. Однак, із набранням чинності змінами до статті, слідчий або прокурор, як сторона кримінального провадження, мають звернутися до слідчого судді із відповідним клопотанням про призначення експертизи. Звертаю Вашу увагу, що такі експертизи проводяться і сьогодні, але за постановою слідчого або прокурора, і виключно у рамках кримінальних проваджень, наприклад за фактом вбивства, настання смерті в результаті ДТП або внаслідок тяжких тілесних ушкоджень.

Також варто зазначити, що відповідно до змін до третьої частини статті 244 КПК України, таке клопотання розглядатиметься слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, тобто не лише судом того району, у якому зареєстровані органи досудового розслідування як юридичні особи.