flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До чоловіка, який підозрюється у вчиненні умисного вбивства двох жінок, застосовано найсуворіший запобіжний захід

27 лютого 2020, 09:27

27 лютого 2020 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя розглянув клопотання слідчого СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно чоловіка, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого пунктами 1, 13 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України (вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, скоєне відносно двох осіб, особою, яка раніше вчинила умисне вбивство).

Подія злочину мала місце 22 лютого 2020 р. приблизно о 12:00 год., коли громадянин М., перебуваючи на території сміттєзвалища, розташованого на узбіччі автомобільної дороги, у напрямку від села Преображенка до села Омельник Оріхівського району Запорізької області, демонтуючи на прохання громадянок Р. та П. металеву конструкцію наявною у нього сокирою, вбив обох жінок ударами сокирою по голові. Після цього, з метою приховання слідів злочину, поклав трупи потерпілих поряд, та поверх них розмістив легкозаймисті матеріали, які відшукав на сміттєзвалищі і підпалив.  

Обставини цього злочину набули широкого розголосу у ЗМІ.

Розгляд клопотання відбувався слідчим суддею у відкритому судовому засіданні, під час якого прокурор наполягав на задоволенні клопотання та просив обрати підозрюваному найсуворіший запобіжний захід – тримання під вартою без можливості внесення застави. Пояснив суду, що органом досудового розслідування встановлено, що підозрюваний М. раніше неодноразово судимий, у тому числі за умисне вбивство, за що відбував покарання у вигляді 8 років позбавлення волі, однак на шлях виправлення не став та знову вчинив особливо тяжкий аналогічний злочин, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі. Також пояснив, що підозрюваний не має соціальних зв’язків, не працевлаштований, проживає за місцем мешкання свідка та є соціально небезпечним для громадян.

Підозрюваний та його захисник заперечували проти задоволення клопотання. Просили обрати більш м’який запобіжний захід – домашній арешт. У судовому засіданні підозрюваний не спростовував факту вчинення ним особливо тяжкого злочину, однак надати будь-які пояснення щодо пред’явленої йому підозри відмовився. 

За наслідками судового розгляду клопотання слідчого задоволено в повному обсязі, а саме ухвалою слідчого судді до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 22 квітня 2020 р. включно без можливості внесення застави.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена в апеляційному порядку.